Γιατί η μεσογειακή δίαιτα θεωρείται τόσο υγιεινή διατροφή

Ο συνδυασμός ελαιόλαδου και λαχανικών είναι αυτός που δίνει στην μεσογειακή διατροφή την υγιεινή της διάσταση, καθώς όταν αυτές οι δύο ομάδες τροφίμων βρίσκονται μαζί μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό PNAS.

Το ακόρεστο λίπος στο ελαιόλαδο ενώνει τις δυνάμεις του με τα νιτρώδη στα λαχανικά, όπως έδειξε η έρευνα που έγινε στα ποντίκια και τελικά αυτός ο συνδυασμός είναι που ωφελεί τον οργανισμό.

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με την καλή υγεία και ιδιαίτερα με την υγεία της καρδιάς. Σ’ αυτό συντελεί το γεγονός ότι αποτελείται από αφθονία λαχανικών, φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς, καθώς και πουλερικά, ψάρια, λιγότερο κόκκινο κρέας, βούτυρο ή ζωικά λίπη.

Ενώ το κάθε συστατικό της έχει προφανή διατροφικά οφέλη, οι ερευνητές ήταν προβληματισμένοι σχετικά με το τι ακριβώς κάνει τη διατροφή αυτή τόσο υγιεινή στο σύνολό της.

Χημική αντίδραση

Ο καθηγητής Philip Eaton, από το King’s College του Λονδίνου και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι η σύντηξη των συστατικών της δίαιτας που δημιουργούν νιτρο λιπαρά οξέα.

Στη μελέτη τους, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια για να δουν τι επιπτώσεις είχαν στο σώμα τα νιτρο λιπαρά οξέα. Βρήκαν, λοιπόν, ότι βοήθησαν στη μείωση της πίεσης του αίματος, αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται εποξειδική υδρολάση.

«Οι άνθρωποι έχουν το ίδιο ένζυμο, γι’ αυτό πιστεύουμε πως το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους. Αυτό εξηγεί γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι υγιεινή, έστω και αν περιέχει λίπος. Τα λίπη στη μεσογειακή δίαιτα επειδή λαμβάνονται σε συνδυασμό με νιτρικά ή νιτρώδη, δημιουργούν μια χημική αντίδραση και συνδυάζονται για να σχηματίσουν νιτρο λιπαρά οξέα. Είναι προστατευτικός μηχανισμός της φύσης. Εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση, θα μπορέσουμε να κάνουμε νέα φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων», τόνισε ο καθηγητής Eaton, που πρόσθεσε πως έχουν ήδη προγραμματιστεί και ανθρώπινες δοκιμές.

Αυτή, λοιπόν, η συγκεκριμένη ένωση είναι που κάνει τόσο υγιεινή την μεσογειακή δίαιτα και είναι η ίδια που θα μπορούσε να καταπολεμήσει την υψηλή πίεση του αίματος, που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τις καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει