Γιατί ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν ήταν τόσο ξεχωριστός

Το αριστερό και δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του Αϊνστάιν ήταν ασυνήθιστα καλά συνδεδεμένα μεταξύ τους και στο γεγονός αυτό οφείλει ενδεχομένως την ασύγκριτη ευφυΐα του.

Αυτό αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και του Πανεπιστημίου της Σαγκάη, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Brain.

«Αυτή η μελέτη, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέχρι σήμερα, μπαίνει πραγματικά στο εσωτερικό του εγκεφάλου του Αϊνστάιν. Παρέχει νέες πληροφορίες, που βοηθούν να κατανοήσουμε αυτό που είναι γνωστό για την επιφάνεια του εγκεφάλου του Αϊνστάιν», τόνισε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dean Falk, εξελικτικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Men Weiwei από το East China Normal University στη Σαγκάη, ανέπτυξε μια τεχνική ανάλυσης του εγκεφάλου για τη διεξαγωγή της μελέτης που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που δίνει λεπτομέρειες για το μεσολόβιο (corpus callosum) που είναι η μεγαλύτερη δέσμη νευρικών ινών (λευκής ουσίας) που συνδέει τα δύο ημισφαίρια. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του εγκεφάλου του Αϊνστάιν, που είχαν δημοσιευτεί το 2012 από τον Falk.

Η τεχνική αυτή αποκαλύπτει το διαφορετικό πάχος των τμημάτων του μεσολόβιου σε όλο το μήκος του, όπου οι νευρικές ίνες περνούν από το ένα ημισφαίριο στο άλλο. Αυτό το πάχος καταδεικνύει τον αριθμό των νεύρων που διασχίζουν συγκεκριμένες περιοχές.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν με εκείνον 15 ηλικιωμένων ανδρών και 52 ανδρών που είχαν την ηλικία του Αϊνστάιν το 1905, όταν στα 26 χρόνια του δημοσίευσε άρθρα σε γερμανικό περιοδικό, τα οποία θεμελίωσαν τη μοντέρνα φυσική και άλλαξαν όσα γνώριζε μέχρι τότε ο κόσμος για το χώρο, το χρόνο, την ενέργεια και τη μάζα. Από τη σύγκριση διαπιστώθηκε ότι ο Αϊνστάιν είχε πιο εκτεταμένες συνδέσεις μεταξύ ορισμένων τμημάτων των ημισφαιρίων του εγκεφάλου του, είτε από τους νεότερους, είτε από τους μεγαλύτερους άνδρες κι αυτός ήταν ενδεχομένως ο λόγος που έκανε το μυαλό του τόσο ξεχωριστό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει