Γιατί ο κοροναϊός σκοτώνει πάρα πολλά μωρά στη Βραζιλία

Πάνω από έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και οι θάνατοι στη Βραζιλία σημειώνουν πλέον νούμερα ρεκόρ.

Παρά το γεγονός όμως ότι η διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνει ότι η Covid-19 σπανίως σκοτώνει μικρά παιδιά, η Βραζιλία καταγράφει 1.300 θανάτους μωρών.

Ένα από τα παιδιά που πέθανε από κοροναϊό διαγνώστηκε με μια πάθηση που αποκαλείται πολυσυστημική φλεγμονώδης νόσων των παιδιών (MIS).

Γνωστό και ως πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά, πρόκειται για μια ακραία αντίδραση του ανοσοποιητικού στον ιό που προκαλεί φλεγμονές στα ζωτικά όργανα.

Οι ειδικοί επιμένουν πως το σύνδρομο, το οποίο πλήττει παιδιά ως και 6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με κοροναϊό, είναι σπάνιο. Η επιδημιολόγος ωστόσο του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, δρ Fatima Marinho, βλέπει πια στη Βραζιλία πολύ περισσότερες περιπτώσεις απ’ όσες δικαιολογεί η βιβλιογραφία.

Η Marinho πιστεύει πως για τους θανάτους ευθύνεται η μη έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου. Η MIS, ισχυρίζεται, δεν μπορεί να αποτραπεί μεν, αλλά η θεραπεία της είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν διαγνωστεί νωρίς.

Η Marinho, που συμμετέχει στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής της χώρας για τον κοροναϊό, τονίζει πως υπάρχει επίσης η παρανόηση ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον κοροναϊό. Η μελέτη της δείχνει ωστόσο πως ένας υψηλός αριθμός παιδιών και μωρών προσβάλλονται από τη νόσο.

Μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Μαρτίου 2021, η Covid-19 σκότωσε τουλάχιστον 852 παιδιά ως 9 ετών στη Βραζιλία, μεταξύ αυτών και 518 μωρά ως ενός έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Η Marinho εκτιμά ωστόσο πως ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος. Και είναι η έλλειψη τεστ κοροναϊού που εμφανίζει χαμηλότερα νούμερα, επιχειρηματολογεί.

Η ίδια υπολογίζει και τους θανάτους από αναπνευστικά σύνδρομα, που έχουν δεκαπλασιαστεί στα παιδιά στην εποχή του κοροναϊού. Η δική της μελέτη καταλήγει πως ο κοροναϊός έχει σκοτώσει 2.060 παιδιά στη Βραζιλία ως 9 ετών και τα 1.302 από αυτά ήταν μωρά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει