Γιατί οι σκύλοι έχουν κρύες, υγρές μύτες

Οταν ψάχνετε να επιλέξετε έναν σκύλο, πολλοί κτηνίατροι σας συνιστούν να ελέγξετε τη μύτη του. Τα υγιή σκυλιά έχουν κρύα, υγρή μύτη, καθαρό ορθό και φωτεινά μάτια χωρίς καμία σκιά πάνω τους.

Παράλληλα, θα πρέπει να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από ψύλλους.

Θα αναρωτηθείτε, ενδεχομένως, γιατί ένας σκύλος πρέπει να έχει κρύα και υγρή μύτη.

Πρώτα απ’ όλα θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως τα σκυλιά δεν ιδρώνουν. Οταν θέλουν να κατεβάσουν την θερμοκρασία του σώματός τους ανοίγουν το στόμα τους διάπλατα και λαχανιάζουν. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κρύα και υγρή μύτη παίζει το ρόλο της σ’ αυτή την εξίσωση. Η υγρή μύτη κρατά το σκυλί δροσερό τις ζεστές ημέρες του χρόνου. Μια ξηρή μύτη δεν είναι καλό σημάδι και θα μπορούσε να υποδηλώνει πως ο σκύλος είναι αφυδατωμένος, ενώ μια ζεστή μύτη μπορεί να υποδηλώνει πως ο σκύλος μπορεί να έχει πυρετό. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για περισσότερο από μια-δυο μέρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο για να εξετάσει το σκύλο σας.

Ένας άλλος λόγος που τα σκυλιά έχουν κρύα, υγρή μύτη είναι επειδή λατρεύουν να γλείφουν τη μύτη τους. Πολλά σκυλιά έχουν μακριές γλώσσες με τις οποίες μπορούν να φτάσουν εύκολα τη μύτη τους, πιθανώς ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη δροσιά και μεταφέροντας την υγρασία στη μύτη τους.

Επιπλέον, όταν ένας σκύλος φάει, θα τον δείτε να χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να καθαρίσει τη μύτη του, ιδιαίτερα όταν το γεύμα είναι βρώμικο. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια κρύα, υγρή μύτη.

Μια εναλλακτική εξήγηση ως προς το γιατί τα σκυλιά έχουν κρύα, υγρή μύτη μπορεί να έχει να κάνει με τις δεξιότητες επιβίωσης, που είναι προγενέστερες της εξημέρωσης των τετράποδων φίλων μας. Ετσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή η κρύα, υγρή μύτη μπορεί να έχει σχέση με την οσφρητική ικανότητα του σκύλου που είναι πιο μεγάλη όσο πιο υγρή είναι η μύτη του. Ενώ ο σύγχρονος χαϊδεμένος σκύλος του σπιτιού δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από τις οσφρητικές του ικανότητες, είχε ανάγκη πριν εξημερωθεί, ώστε να είναι σε θέση να μυρίζει καλύτερα. Αυτό είναι πιο ξεκάθαρο για τα σύγχρονα σκυλιά που εργάζονται έξω. Με την υγρή κρύα μύτη τους μπορούν πιο εύκολα να «μυρίζουν» το κοπάδι που ξεστράτισε, να βρουν παράσιτα, να ψάξουν για αγνοούμενους ή για να μυριστούν παράνομες ουσίες στα αεροδρόμια. Η κρύα, υγρή μύτη τους επιτρέπει να μυρίσουν καλύτερα απ’ ό,τι θα το έκανε μια στεγνή μύτη.

Το σκυλί που του αρέσει να εξερευνά τους εξωτερικούς χώρους θα παρουσιαστεί πιο συχνά με κρύα, υγρή μύτη. Επίσης, όταν ένας σκύλος μυρίζει την υγρασία στο έδαφος ή τα χόρτα, και ο καιρός είναι δροσερός, ενδέχεται η μύτη του να γίνει ακόμα πιο κρύα. Και μπορεί να μην είναι το καλύτερο πράγμα για εσάς να έρχεται να σας μυρίσει ένας σκύλος με κρύα, υγρή μύτη, όμως για το ίδιο το κατοικίδιό σας είναι δείγμα υγείας και θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε μόνο αν η μύτη του δεν είναι έτσι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει