Γιατί τα αυτιστικά παιδιά αντιδρούν τόσο έντονα στο θόρυβο

Μια νέα μελέτη έριξε φως σε ένα από τα βασικά μυστήρια του αυτισμού και εξήγησε ποιος είναι ο λόγος που τα παιδιά με τη συγκεκριμένη διαταραχή έχουν πολλές φορές τόσο ακραίες αντιδράσεις απέναντι στο θόρυβο.

Οι ερευνητές γνωρίζουν από καιρό ότι τα παιδιά με αυτισμό παλεύουν πραγματικά με το θέμα της επικοινωνίας, αλλά τώρα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί βρήκαν ποιος είναι ο λόγος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τους άλλους να μιλάνε σε συγχρονισμό, τα παιδιά με αυτισμό έχουν μια καθυστέρηση ανάμεσα σ’ αυτό που βλέπουν και σ’ αυτό που ακούν, με αποτέλεσμα η ομιλία να έρχεται στ’ αυτιά τους εκτός συγχρονισμού.

Περισσότερο από το 90% των παιδιών με αυτισμό έχουν κάποιου είδους καθυστερημένη «ακουστική επεξεργασία». Ετσι πολλές φορές ο θόρυβος φτάνει στα αυτιά τους αργοπορημένα με αποτέλεσμα να τα ενοχλεί, ή ακόμα και να τα τρομάζει.

Οι έρευνες έχουν πλέον επικεντρωθεί στην προσπάθεια να βρεθεί λύση για να επιταχυνθεί η ακουστική επεξεργασία αυτών των παιδιών, ώστε αυτό που βλέπουν και αυτό που ακούνε να μην μοιάζει σαν μια κακή ταινία που δεν έχει καλό συγχρονισμό. Διάφορα παιχνίδια βίντεο μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει