Oι γυναίκες έλκονται από αρρενωπούς συντρόφους κατά την ωορρηξία

Μια πεποίθηση που ταιριάζει στα στερεότυπα είναι αυτή που υποστηρίζει πως οι γυναίκες έλκονται από τους ιδιαίτερα αρρενωπούς άνδρες. Υπάρχει, όμως, μια καλή είδηση για όσους άνδρες δεν ταιριάζουν στην περιγραφή.

Οι γυναίκες έλκονται μεν περισσότερο για τους ιδιαίτερα αρρενωπούς άνδρες, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο για ένα μικρό διάστημα του μήνα και πιο συγκεκριμένα για το διάστημα της ωορρηξίας τους και δεν τους επιθυμούν ως συντρόφους σε μια μακροπρόθεσμη σχέση.

Αυτό αναφέρει μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), με επικεφαλής την Kelly Gildersleeve, που υποστηρίζει πως η επιθυμία για συντρόφους με ιδιαίτερα ανδρικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της γενετικής εξέλιξης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Bulletin.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συζήτηση για το αν οι γυναίκες αλλάζουν γνώμη για το είδος του συντρόφου που προτιμούν κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, διαρκεί εδώ και 20 χρόνια. Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να αναλύσει 50 δημοσιευμένες και αδημοσίευτες μελέτες που εξέτασαν αυτό το συσχετισμό.

Οι γυναίκες μπορεί να «οσφρίζονται» τους κατάλληλους γι’ αυτές συντρόφους

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες επιδεικνύουν μια σημαντική «στροφή» στην προτίμηση συντρόφου κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μπορούν να καθορίσουν ποιον σύντροφο προτιμούν, μέσω της μυρωδιάς του σώματος ενός άνδρα.

Στις προηγούμενες μελέτες οι ερευνητές ζήτησαν από γυναίκες να μυρίσουν μια ποικιλία από Τ-shirts που είχαν φορεθεί από άνδρες με διαφορετική συμμετρία προσώπου και σώματος. Τα πειράματα αποκάλυψαν πως κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, στον έμμηνο κύκλο, οι γυναίκες προτίμησαν τις οσμές των ανδρών που ήταν πιο συμμετρικοί.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετρία του προσώπου και του σώματος συνδέεται με καλύτερη υγεία, μεγάλο σώμα και σεξουαλικά χαρακτηριστικά. Προσθέτουν, δε, πως η συμμετρία προσώπου και σώματος θα μπορούσε να είναι και σημάδι γενετικής ποιότητας.

Ομως, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως έχει μια θεωρία που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη «στροφή προτίμησης» των γυναικών σε πιο αρρενωπό σύντροφο.

Εξελικτική προσαρμογή

Πριν από την ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής, της υγιεινής και της διατροφής, τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας ήταν εξαιρετικά υψηλά. Οι ερευνητές υποθέτουν πως η αλλαγή προτίμησης συντρόφου μπορεί να επιδεικνύει μια «εξελικτική προσαρμογή».

Με άλλα λόγια, οι γυναίκες πρόγονοι των σύγχρονων γυναικών «έλκονταν» από δυνατότερους άνδρες, επειδή αυτό θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει τη δύναμη, την καλή υγεία και επομένως την επιβίωση των απογόνων τους.

Η καθηγήτρια του UCLA, Martie Haselton, κύρια συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί:

«Οι γυναίκες πρόγονοι θα είχαν προφανώς επωφεληθεί σε επίπεδο μοιράσματος γονικής φροντίδας από την επιλογή συντρόφων με χαρακτηριστικά που έδειχναν ότι θα ήταν καλοί γονείς και σε επίπεδο αναπαραγωγής από την επιλογή συντρόφων με χαρακτηριστικά που έδειχναν ότι είχαν υψηλή γενετική ποιότητα, όπως αρρενωπά πρόσωπα και σώματα. Οι γυναίκες θα μπορούσαν να είχαν το καλύτερο και από τους δύο “κόσμους”, θα εξασφάλιζαν δηλαδή μια πατρική επένδυση ζώντας μακροπρόθεσμα με έναν σύντροφο καλό και ευγενικό και παράλληλα θα είχαν και την υψηλή γενετική ποιότητα συνάπτοντας σχέσεις με αρρενωπούς άνδρες, αλλά μόνο αν αυτές οι σχέσεις είχαν προγραμματιστεί σε ένα σημείο υψηλής γονιμότητας, δηλαδή στο πλαίσιο του έμμηνου κύκλου τους και πιθανότατα μόνο εάν αυτές οι σχέσεις δεν αποκαλύπτονταν».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτή η «στροφή προτίμησης» θα μπορούσε να έχει υιοθετηθεί από ένα είδος που έχει πλέον εκλείψει και που προηγήθηκε των ανθρώπων με τη μορφή που τους ξέρουμε σήμερα.

Εξηγούν ότι η αλλαγή αυτή μπορεί στην σύγχρονη εποχή να υπάρχει ακόμα και απλά να είναι «υποτυπώδης» στον άνθρωπο. Την συγκρίνουν, μάλιστα, με τον ανθρώπινο κόκκυγα, ή το οστό της ουράς που εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα μας, αλλά δεν φαίνεται να εξυπηρετεί καμία λειτουργία.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα γύρω από τη στροφή προτίμησης συντρόφου από πλευράς γυναικών.

«Αν οι γυναίκες κατανοήσουν τη λογική πίσω απ’ αυτή την προτίμηση, θα μπορούσαν να ερμηνεύουν καλύτερα τη διαδικασία λήψης των αποφάσεών τους που αφορούν το σεξ, έτσι ώστε αν ξαφνικά παρατηρήσουν ότι έλκονται από τον τύπο στο διπλανό γραφείο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θέλουν να συνάψουν μια μακροχρόνια σχέση μαζί του, αλλά πιθανότατα βιώνουν απλά μια φευγαλέα “ηχώ” από το προγονικό τους παρελθόν», καταλήγει η Haselton.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει