Ginseng, το ευεργετικό βότανο της φύσης

Το Ginseng (ή Panax ginseng όπως είναι η λατινική ονομασία του) είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο στην κινεζική ιατρική, μια αληθινή πανάκεια που χρησιμοποιείται για θεραπεία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η ρίζα του φυτού ginseng χρησιμοποιείται από την ιατρική και είναι χαρακτηριστικό πως το αρχαίο κινεζικό του όνομα, είναι jen seng που σημαίνει «η ρίζα του ανθρώπου».

Αν και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ginseng, είναι η κινεζική (κατ’ άλλους κορεατική) μορφή του βιοτάνου Panax ginseng, που έχει μελετηθεί περισσότερο. Το αμερικανικό  ginseng (Ν. quinquefolius), είναι δημοφιλές στην Ασία, αλλά και στις δυτικές χώρες, ενώ και οι θεραπευτικές ιδιότητες του σιβηριανού ginseng (Eleutherococcus senticosus), γίνεται επίσης ολοένα και πιο γνωστό.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το ginseng μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, να βελτιώσει τη μνήμη, να αυξήσει τη συγκέντρωση και τη φυσική αντοχή, να μειώσει το άγχος, ακόμα και να βελτιώσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Το ginseng έχει την ικανότητα να βελτιώσει την ψυχική λειτουργία.

Πιστεύεται ότι είναι ένα «προσαρμογόνο» βότανο, που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες που έχει το σώμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο για τη θεραπεία των ανισορροπιών του σώματος. Εχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία της πίεσης του αίματος, του σακχάρου στο αίμα, των τριγλυκεριδίων, των επιπέδων χοληστερόλης και των ορμονών, τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες.

Το ginseng είναι επίσης ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσικό αποτοξινωτικό. Βοηθά να κρατηθούν υγιή το ήπαρ, τα επινεφρίδια, ο θυρεοειδής αδένας, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι τον καρκίνο.

Εχουν υπάρξει πολυάριθμες μελέτες που αποδεικνύουν ότι το ασιατικό ginseng έχει την ικανότητα να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου. Μελέτες στη Νότια Κορέα και την Κίνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά ginseng ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα και ότι το ginseng ενίσχυε τα αποτελέσματα των ακτινοβολιών και της χημειοθεραπείας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δύο ενώσεις του ginseng βοηθούν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα και επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων.

Το ginseng πιστεύεται ότι έχει μία ήπια διεγερτική επίδραση, που μπορεί να ευθύνεται για την όξυνση της ψυχικής ευαισθητοποίησης και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης. Δοκιμές έχουν δείξει επίσης ότι το ginseng μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Το ginseng έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και να αυξήσει την αντοχή του καρδιακού μυός.

Μία από τις πιο γνωστές χρήσεις του ginseng είναι ως βότανο διεγερτικό για τη λίμπιντο. Η έρευνα έχει υποστηρίξει την παραδοσιακή άποψη ότι το ginseng δρα ως αφροδισιακό, διεγείροντας τον υποθάλαμο του εγκεφάλου να παράγει ορμόνες του σεξ, που ευνοούν την ανάπτυξη κυττάρων και την επούλωση των οργάνων του σεξ. Το ginseng είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους άνδρες βιώνουν γονιμότητα ή στυτική δυσλειτουργία. Αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της ροής του αίματος στο πέος. Οι γυναίκες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της εμμηνόπαυσης και βιώνουν εξάψεις, μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα ginseng. Το ginseng έχει αποδειχθεί επίσης ότι διεγείρει τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα οιστρογόνα.

Το ginseng έχει την ικανότητα να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και δρα σαν διεγερτικό, ενώ μπορεί να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, το άγχος και μερικές εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά (κοκαΐνη ή μεταμφεταμίνες , για παράδειγμα). Οι μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ενέσεις ginseng μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης ( ACTH) και την αδρεναλίνη στο σώμα, που υποστηρίζουν τα επινεφρίδια σε περιόδους στρες και εμποδίσουν τα επινεφρίδια να καταστραφούν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες όπως η ασθένεια Addison.

Η συνήθης δόση είναι 250 έως 500 χιλιοστόγραμμα σε κάψουλες ή 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό εκχύλισμα καθημερινά. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε φρέσκια ή αποξηραμένη ρίζα ginseng σε μερικά καταστήματα υγιεινής διατροφής και να φτιάξετε ένα ισχυρό σπιτικό τσάι. Χρησιμοποιήστε μισό κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίζα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μία ή δύο φορές την ημέρα.

Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε αυτό το βότανο και να τους δημιουργήσει διάρροια ή στομαχικές διαταραχές. Τα φυτοχημικά που βρίσκονται στο ginseng μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία στο στήθος ή ανώμαλη περίοδο σε κάποιες γυναίκες. Αλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αλλεργική αντίδραση, εξάνθημα, ταχυπαλμία, αϋπνία και εναλλαγές τις διάθεσης.

Φροντίστε να ακολουθήσετε τις συνιστώμενες οδηγίες δοσολογίας, καθώς οι περισσότερες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν παραπάνω σημειώθηκαν μόνο σε άτομα που έλαβαν υψηλές δόσεις.

Αν έχετε καρδιακή νόσο, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας αν σκοπεύετε να πάρετε συμπλήρωμα ginseng.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει