Η γιόγκα στην εμμηνόπαυση καταπολεμά την αϋπνία

Ενα πρόγραμμα εξάσκησης και μαθημάτων γιόγκα, διάρκειας 12 εβδομάδων, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες στο πρόβλημα της αϋπνίας στην εμμηνόπαυση.

Δεν μπορεί, όμως, να βοηθήσει στο πρόβλημα των ενοχλητικών εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων.

Η σχέση μεταξύ γιόγκα και καλύτερου ύπνου ήταν η σημαντική διαπίστωση μελέτης που έγινε για λογαριασμό του ΜsFLASH, ενός δικτύου ερευνών για τα συμπτώματα και τις στρατηγικές που πρέπει να αναπτυχθούν για καλύτερη υγεία των γυναικών στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά απ’ αυτήν.

«Πολλές γυναίκες υποφέρουν από αϋπνία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και είναι καλό να γνωρίζουμε πως η γιόγκα μπορεί να τις βοηθήσει», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Katherine Newton, ανώτερη ερευνήτρια στην ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας που δημοσίευσε τα ευρήματα αυτά στο περιοδικό «Εμμηνόπαυση».

«Η ορμονική θεραπεία είναι η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία για τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση, αλλά όλο και λιγότερες γυναίκες επιλέγουν την συγκεκριμένη θεραπεία στην εποχή μας. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθήσαμε να δούμε αν οι πιο “φυσικές” προσεγγίσεις, όπως η γιόγκα, η άσκηση και το ιχθυέλαιο θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η μελέτη συμπεριέλαβε 249 υγιείς γυναίκες που προηγουμένως έκαναν καθιστική ζωή και στις οποίες ανατέθηκε να κάνουν γιόγκα, ένα μέτριο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, ή να μην ασκηθούν καθόλου και να πάρουν ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή να λάβουν ένα εικονικό φάρμακο.

Η άσκηση συνδέθηκε με ελαφρά βελτιωμένο ύπνο και λιγότερη αϋπνία ή κατάθλιψη και η γιόγκα επίσης συνδέθηκε με καλύτερη ποιότητα ύπνου και λιγότερη κατάθλιψη, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν σημαντικά από στατιστικής απόψεως. Το συμπλήρωμα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν συνδέθηκε με οποιαδήποτε βελτίωση των εξάψεων, των νυχτερινών εφιδρώσεων, τον ύπνο ή την διάθεση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει