Οι γονείς που πιπιλίζουν την πιπίλα των παιδιών τους τα προστατεύουν από την αλλεργία

Σουηδοί ερευνητές στο Sahlgrenska Academy, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, αναφέρουν ότι μια απλή συνήθεια, το γονικό πιπίλισμα στην πιπίλα του μωρού, μπορεί να το προστατεύσει από την ανάπτυξη αλλεργίας.

Οι αλλεργίες είναι πολύ κοινές στις βιομηχανικές χώρες. Εχει ειπωθεί ότι η έκθεση σε αβλαβή βακτήρια κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να είναι προστατευτική ενάντια στην ανάπτυξη της αλλεργίας. Ωστόσο, ήταν δύσκολο να εντοπιστεί σε ποια βακτήρια θα πρέπει να εκτεθεί το μωρό, καθώς και σε ποια χρονική στιγμή και από ποια διαδρομή είναι ιδανικό να γίνει αυτή η έκθεση.

Σε μια ομάδα 184 παιδιών, τα οποία παρακολουθήθηκαν από τη στιγμή της γέννησής τους οι ερευνητές σημείωσαν πόσα βρέφη χρησιμοποίησαν πιπίλα κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και το πώς οι γονείς καθάριζαν την πιπίλα. Οι περισσότεροι γονείς ξέπλεναν την πιπίλα στο νερό της βρύσης πριν τη δώσουν στο μωρό, όπως για παράδειγμα αν είχε πέσει στο πάτωμα. Κάποιοι άλλοι γονείς έβραζαν την πιπίλα για να την καθαρίσουν. Ωστόσο, μερικοί γονείς είχαν τη συνήθεια να βάζουν την πιπίλα του μωρού στο στόμα τους και να την καθαρίζουν, πριν την επιστρέψουν στο μωρό.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς συνήθως έβαζαν την πιπίλα στο στόμα τους είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από έκζεμα σε ηλικία 1,5 έτους, σε σύγκριση με τα παιδιά των γονέων που δεν το έκαναν αυτό. Η χρήση πιπίλας από μόνη της δεν είχε καμία επίδραση στην ανάπτυξη αλλεργίας στο παιδί. Το βράσιμο της πιπίλας, επίσης, δεν φάνηκε να επηρεάζει την ανάπτυξη αλλεργίας με στατιστικά αποδεδειγμένο τρόπο.

Το σάλιο είναι μια πολύ πλούσια πηγή βακτηρίων και ιών και οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα από του στόματος μικρόβια μεταφέρονται από το γονέα στο βρέφος όταν πιπιλίζουν την ίδια πιπίλα. Οταν έγινε σύγκριση της βακτηριακής χλωρίδας στο στόμα των παιδιών που οι γονείς τους πιπίλισαν την πιπίλα τους και εκείνων που οι γονείς τους δεν το έκαναν, βρέθηκε πως υπήρχε διαφορά.

Σύμφωνα με την «υπόθεση της υγιεινής», η ανάπτυξη της αλλεργίας μπορεί να αποδοθεί εν μέρει σε μια σπάνια μικροβιακή διέγερση κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

«Η πρώιμη δημιουργία ενός συμπλέγματος μικροχλωρίδας στο στόμα μπορεί να προωθήσει την υγιή ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, εξουδετερώνοντας έτσι την ανάπτυξη της αλλεργίας», λέει ο καθηγητής Agnes Wold, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, διεξήχθη από μια ομάδα παιδιάτρων που ειδικεύονται στις αλλεργικές παθήσεις, καθώς και μικροβιολόγους και ανοσολόγους. Η ερευνητική ομάδα έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν μεγάλης κλίμακας μελέτες για την μικροχλωρίδα του εντέρου σε σχέση με την ανάπτυξη της αλλεργίας και το 2009 είχε δείξει σε άλλη μελέτη πως ένα σύμπλεγμα μικροχλωρίδας του εντέρου πολύ νωρίς στη ζωή του ανθρώπου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της αλλεργίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει