Το γονίδιο του στρες προκαλεί καρδιοπάθειες

Ενα γονίδιο του στρες που έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή καρδιακή νόσο, ανεβάζει στο 38% τον κίνδυνο για τους καρδιοπαθείς που έχουν την συγκεκριμένη γενετική αλλαγή.

Αυτό υποστηρίζει μελέτη Αμερικανών ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Duke που παρουσιάστηκε στο περιοδικό PLoS ONE.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξατομικευμένη ιατρική μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη στόχευση ψυχολογικής ή φαρμακευτικής θεραπείας για εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα πλήθος άλλων μελετών που διαπιστώνουν πως το άγχος μπορεί να αυξήσει άμεσα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Duke μελέτησαν μια ενιαία αλλαγή του γράμματος του DNA στο ανθρώπινο γονιδίωμα, που έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ευάλωτο στις επιδράσεις του στρες και διαπίστωσαν ότι οι καρδιοπαθείς με τη συγκεκριμένη γενετική αλλαγή είχαν 38% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιακή νόσο μετά από 7 χρόνια παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που δεν την έχουν στο γονιδίωμά τους, ακόμα κι αν ληφθούν υπόψιν παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η ηλικία και το κάπνισμα.

Αυτό δείχνει ότι οι τεχνικές διαχείρισης του στρες και οι φαρμακευτικές θεραπείες, θα μπορούσαν να μειώσουν τους θανάτους και τις αναπηρίες από καρδιακές προσβολές, όπως υποστηρίζουν.

Ο Δρ Redford Williams, διευθυντής της Συμπεριφορικής Ιατρικής στο Duke, τόνισε πως το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα προς την εξεύρεση γενετικών παραλλαγών που εντοπίζουν ποια άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο εντοπισμός των ατόμων με τη γενετική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρες παρεμβάσεις για καρδιοπαθείς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να πεθάνουν ή έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Περίπου ένας στους 10 άνδρες και το 3% των γυναικών στην ομάδα των 6.000 ασθενών με καρδιακή νόσο που μελετήθηκαν, είχαν τη γενετική αλλαγή που σχετίζεται με την κακή διαχείριση του συναισθηματικού στρες.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο καθηγητής Jeremy Pearson, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδωσαν περαιτέρω ενδείξεις ότι το στρες μπορεί να αυξήσει άμεσα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Με την εύρεση ενός πιθανού μηχανισμού, πίσω απ’ αυτή τη σχέση, οι ερευνητές έχουν προτείνει την αντιμετώπιση του προβλήματος , είτε αλλάζοντας τη συμπεριφορά, είτε αν χρειαστεί, με τα υπάρχοντα φάρμακα. Υπάρχουν θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος. Μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις της ζωής. Αν είστε συχνά ανήσυχοι σχετικά με τα επίπεδα του άγχους σας, κλείστε ένα ραντεβού για να το συζητήσετε με το γιατρό σας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει