Γονόρροια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η γονόρροια (ή βλενόρροια) είναι ένα διαδεδομένο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να αποτελέσει κύρια αιτία ασθενειών που ειδικά στις γυναίκες συνδέονται με μεταγενέστερη στειρότητα.

Στις γυναίκες οι επιπλοκές περιλαμβάνουν τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, σαλπιγγίτιδα, επώδυνη συνουσία, εξωμήτρια κύηση και ενδομητρίωση. Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί μπορεί να αισθάνονται κοιλιακό πόνο και να έχουν βαριές εμμηνορροϊκές περιόδους μαζί με ανώμαλη κολπική αιμορραγία.

Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει προστατίτιδα, μια φλεγμονή και μόλυνση του προστάτη, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα που είναι φλεγμονή με μόλυνση της επιδιδυμίδας και των όρχεων. Στους άνδρες, τα σημάδια της γονόρροιας μπορεί να φανούν στους όρχεις, που πρήζονται και πονάνε.

Η γονόρροια που δεν θα αντιμετωπιστεί με θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα αναπαραγωγικά όργανα, προκαλώντας στειρότητα και περιστασιακά μπορεί να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, οδηγώντας σε μηνιγγίτιδα ή μια λοίμωξη της καρδιάς ή των αρθρώσεων.

Η γονόρροια προκαλείται από ένα συγκεκριμένο βακτήριο, που ονομάζεται ναϊσσέρια (neisseria), που εξαπλώνεται ταχέως μέσω της επαφής με μολυσμένα μέρη του σώματος. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη ασθένεια. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια, μπορούν να την περάσουν στο αγέννητο παιδί τους και στη συνέχεια το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές για το νεογνό.

Συμπτώματα

Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις είναι το κύριο μέσο μετάδοσης της γονόρροιας, αλλά είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την συνουσία. Ενώ είναι γεγονός ότι προσβάλει κυρίως το πέος και τον κόλπο, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν με οποιονδήποτε τρόπο σεξουαλικής επαφής, όπως με το στοματικό σεξ ή και με τον αμοιβαίο αυνανισμό και οι λοιμώξεις μπορούν να εμφανιστούν στο λαιμό, τα μάτια και τον πρωκτό. Τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρές περιοχές του σώματος, έτσι ώστε η νόσος δεν έχει την τάση να επηρεάζει άμεσα το δέρμα, παρόλο που πολλές φορές είναι το δέρμα, ιδιαίτερα τα δάχτυλα, που μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο σε περισσότερο ευαίσθητες περιοχές του σώματος.

Τα συμπτώματα που επηρεάζουν το λαιμό μπορεί να περιλαμβάνουν έλκη στο στόμα, πυρετό, πόνους και ρίγη σε ορισμένες περιπτώσεις. Η επαφή μιας μολυσμένης περιοχής με τα μάτια (μέσω του δακτύλου που μπορεί να ακουμπήσει ή να τρίψει το μάτι) μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα (γνωστή ως «ροζ μάτι»). Στον κόλπο μπορεί να προκαλέσει κνησμό στην ηβική περιοχή, ιδιαίτερα στο δέρμα που περιβάλλει τον κόλπο. Ο τράχηλος της μήτρας, μπορεί επίσης να είναι ερεθισμένος και υπάρχει περιστασιακά ανώμαλη αιμορραγία και εκκρίσεις καθώς και αίσθημα καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Στους άνδρες η λοίμωξη μπορεί να περάσει απαρατήρητη, δεδομένου ότι μόνο ένα ποσοστό περίπου 20% των ανδρών που προσβάλλονται από τη γονόρροια απευθείας στο πέος, εμφανίζουν συμπτώματα. Συνήθως τα βακτήρια ερεθίζουν την ουρήθρα, τον κοίλο σωλήνα μέσω του οποίου στους άνδρες περνούν τόσο το σπέρμα όσο και τα ούρα. Οι άνδρες μπορεί επίσης να αισθανθούν ερεθισμό και ερυθρότητα στην άκρη του πέους, πόνο ή αίμα κατά την ούρηση και εκκρίσεις από το πέος. Οι αδένες στη βουβωνική χώρα μπορεί να είναι πρησμένοι και οι άνδρες να αισθάνονται πιο συχνή ανάγκη για ούρηση.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την πάθηση είναι συνήθως μία δόση αντιβιοτικών από το στόμα που χορηγούνται εφάπαξ. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ασθένεια μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη της ασθένειας, μέσω ασφαλών σεξουαλικών επαφών. Ασφαλές σεξ σημαίνει αποφυγή περιστασιακού σεξ και χρήση προφυλακτικού σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου και του στοματικού σεξ.

Ωστόσο, επειδή δεν γίνεται να φορούν προφυλακτικό και οι δύο εταίροι ταυτόχρονα, το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς τον ερωτικό του σύντροφο καλά και να έχει κάνει έναν ιατρικό έλεγχο υγείας για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Ενας σύντροφος που νοιάζεται είναι πάντα πρόθυμος να κάνει έναν ιατρικό έλεγχο και να περιμένει τα αποτελέσματα, προτού προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή με το νέο/α σύντροφο, ιδιαίτερα αν είχε κάποιες ανησυχίες για ένα περιστασιακό σεξ που έκανε στο παρελθόν.

Οι γυναίκες που έχουν γονόρροια, έχουν επίσης πολύ συχνά χλαμύδια, οπότε η θεραπεία θα πρέπει να αφορά και τις δύο καταστάσεις.

Πρόληψη

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά την αποφυγή πολλαπλών συντρόφων, καθώς μία μονογαμική σεξουαλική σχέση βοηθά στην αποφυγή της γονόρροιας και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε γονόρροια, δεν θα πρέπει να συμμετέχετε σε κανενός είδους σεξουαλική δραστηριότητα μέχρις ότου επισκεφτείτε το γιατρό.

Αν κάποιος συνηθίζει να κάνει σεξ με πολλούς διαφορετικούς συντρόφους, θα πρέπει να ελέγχεται συχνά για να είναι βέβαιος ότι δεν έχει κάποιο νόσημα, καθώς ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η αντιμετώπιση της γονόρροιας θεραπεύει μεν τη λοίμωξη, ωστόσο το σώμα μπορεί να μολυνθεί ξανά αν κάποιος έχει περαιτέρω έκθεση σε βακτήρια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να παίρνει κανείς μέτρα ώστε να αποφύγει να μολυνθεί ξανά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει