Γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να σημαίνει απώλεια των μυών

Αν χάσετε βάρος πολύ γρήγορα, θα χάσετε περισσότερο μυ απ’ ό,τι περιττά κιλά, αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Βουλγαρία.

Οι ερευνητές έβαλαν 25 συμμετέχοντες σε δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, μόλις 500 ανά ημέρα, για πέντε εβδομάδες, ενώ άλλοι 22 εθελοντές πήγαν σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, περίπου 1.250 την ημέρα για 12 εβδομάδες.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αμέσως μετά το τέλος της δίαιτάς τους οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια επίπεδα απώλειας βάρους. Η μέση απώλεια βάρους ήταν λίγο πάνω από 10 κιλά ανάμεσα σ’ αυτούς που ακολούθησαν δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων και ακριβώς κάτω από 10 μεταξύ εκείνων με δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια την απώλεια μάζας που περιελάμβανε κάθε ιστό του ανθρωπίνου σώματος εκτός από το λίπος. Οι μεγάλοι ιστοί είναι το αίμα, τα οστά, τα όργανα και οι μύες. Ωστόσο, η μάζα των οργάνων, το αίμα και τα οστά δεν αλλάζουν κατά η διάρκεια της δίαιτας. Ως εκ τούτου, οι αλλαγές της μάζας άνευ λίπους κατά τη διάρκεια της δίαιτας, οφείλονταν κυρίως σε αλλαγές στη μυϊκή μάζα.

Οι συμμετέχοντες στη δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είχαν χάσει περίπου 1,58 κιλά μάζας άνευ λίπους, σε σύγκριση με τα 0,58 μεταξύ εκείνων που ακολούθησαν τη δίαιτα των χαμηλών θερμίδων. Η ελεύθερη από λίπος μάζα αντιπροσώπευε το 18% της απώλειας βάρους στην ομάδα δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων και 7,7% στην απώλεια βάρους στην ομάδα με δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος της δίαιτας, οι μειώσεις της ελεύθερης από λίπος μάζας ήταν κατά μέσο όρο 0,8 μεταξύ εκείνων που ακολούθησαν τη δίαιτα των πολύ χαμηλών θερμίδων και 0,3 μεταξύ εκείνων που ανήκαν στην ομάδα με δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες. Η ελεύθερη από λίπος μάζα αντιπροσώπευε το 9,4% της απώλειας βάρους στην ομάδα δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων, και 2,9% της απώλειας βάρους στην ομάδα δίαιτας χαμηλών θερμίδων, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η απώλεια της ελεύθερης από λίπος μάζας ήταν υψηλότερη μετά από ταχεία παρά μετά από αργή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης παρόμοιας συνολικής απώλειας βάρους», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, Roel Vink και Marleen van Baak, της Σχολής για τη Διατροφή, την Τοξικολογία και τον Μεταβολισμό στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.

Ωστόσο, οι συγγραφείς επισήμαναν επίσης ότι η απώλεια μυϊκού ιστού μεταξύ των ανθρώπων στη διατροφή πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ήταν πιθανό να υπερεκτιμήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας σε σχέση με τυχόν σύγκρισή της τέσσερις εβδομάδες αργότερα. Αυτό είναι πιθανό επειδή είχαν μεγαλύτερη απώλεια νερού και γλυκογόνου (μια φυσική μορφή του σακχάρου στον οργανισμό), όταν είχαν μόλις ολοκληρώσει την διατροφή, παρά ύστερα από τέσσερις εβδομάδες, εξήγησαν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει