Γρίπη των χοίρων: O υπουργός Υγείας της Ινδίας συνιστά ηρεμία

Οι νεκροί από τη γρίπη των χοίρων έχουν ξεπεράσει στην Ινδία τους 900 και τα κρούσματα ανέρχονται στις 16.000, αλλά ο Ινδός υπουργός Υγείας JP Nadda συνιστά στους πολίτες να μην πανικοβληθούν.

Οι περιοχές Rajasthan και Gujarat είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο και αξιωματούχοι στην Ahmedabad, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής Gujarat έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις ως μέτρο προφύλαξης.

Η τρέχουσα επιδημία, η οποία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, είναι η πιο θανατηφόρα στην Ινδία από το 2010. Σχεδόν 4.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από έξαρση του ιού H1N1 από το 2009.

Στο Ahmedabad οι αξιωματούχοι επιτρέπουν να γίνουν γάμοι και κηδείες, αλλά υποχρεώνουν τους συμμετέχοντες να φορούν προστατευτικές μάσκες.

Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα μειωμένα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει χαρακτηρίζοντας την έξαρση της γρίπης των χοίρων ως μια κρίση της δημόσιας υγείας.

Οι χώροι εργασίας και τα σχολεία έχουν ανοίξει κανονικά αλλά διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ή συναυλίες στην Ahmedabad είναι σε αναμονή, αφού δεν παίρνουν το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή τους. Την 1η Μαρτίου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια πολύ μεγάλη πεζοπορία για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στην οποία είχαν δηλώσει συμμετοχή 5.000 άτομα. Όμως, λόγω της γρίπης αναβλήθηκε και οι εμπειρογνώμονες είπαν στους διοργανωτές της να περιμένουν.

Οι γιατροί πιστεύουν πως όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει τόσο θα υποχωρεί η επίδραση του ιού.

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

Μια αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από ένα στέλεχος της γρίπης τύπου Α του ιού που είναι γνωστός ως Η1Ν1, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό το 2009

Προέρχεται από τους χοίρους, αλλά τώρα πια είναι μια ανθρώπινη ασθένεια που μεταδίδεται με το βήχα και το φτάρνισμα

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα που παράγονται από την εποχιακή γρίπη, δηλαδή πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, πόνοι στο σώμα και ρίγη

Οι ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνουν έγκυες γυναίκες, παιδιά κάτω των πέντε ετών, ενήλικες άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρές παθήσεις

Μπορεί επίσης να σας αρέσει