Χαμηλή τεστοστερόνη: Eπιλογές διαχείρισης και τρόποι θεραπείας

lowt

Νοιώθετε κουρασμένος και χωρίς την παλιά σας ενέργεια; Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να υποσκάψουν την ενέργειά σας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας και ενδεχομένως της κατάθλιψης.

Θα μπορούσε, όμως, η κόπωση που αισθάνεστε να είναι αποτέλεσμα χαμηλής τεστοστερόνης. Η αύξηση των ωρών ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ.

Δείτε το γιατρό σας για περισσότερη βοήθεια με την ασυνήθιστη κόπωση.

Δείτε ποιες αλλαγές που έχουν αρχίσει να συμβαίνουν ξαφνικά στη ζωή σας μπορεί να οφείλονται σε χαμηλή τεστοστερόνη και πώς μπορείτε να τις διαχειριστείτε και να τις διορθώσετε:

low-testosterone

Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή

Μια πτώση στην σεξουαλική ορμή σας μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή τεστοστερόνη. Εκεί μπορεί να οφείλεται και η στυτική δυσλειτουργία.

Η χαμηλή τεστοστερόνη, από μόνη της, είναι ωστόσο σπάνια ο μόνος λόγος για τις ασθενέστερες και λιγότερες στύσεις. Aλλα ιατρικά προβλήματα μπορεί να φταίνε, όπως οι καρδιοπάθειες ή ο διαβήτης.

Μιλήστε στο γιατρό σας. Αν έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η σεξουαλική ορμή σας μπορεί να γίνει καλύτερη με τη θεραπεία.

man-looking-confused

Σύγχυση στη σκέψη

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να βλάψει την ψυχική εστίαση και τη μνήμη σας. Μπορεί να ξεχάσετε ό,τι έχετε προγραμματίσει να κάνετε και ίσως να έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Λάβετε μέτρα για να αντιμετωπίσετε το άγχος. Δοκιμάστε το διαλογισμό, τη γιόγκα, την άσκηση, ή το μασάζ. Οσο περισσότερες ορμόνες του στρες παράγει το σώμα σας, τόσο λιγότερη είναι η τεστοστερόνη που μπορεί να παράγει.

bad-mood

Αλλαγές στην διάθεση

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σας ρίξει ψυχολογικά από λίγο ή μέχρι του σημείου της κατάθλιψης.

Μερικοί άνδρες βλέπουν πραγματικά μια αλλαγή στην προσωπικότητά τους. Τίποτα δεν φαίνεται να τους κάνει ευτυχισμένους πια και δεν θέλουν να κάνουν πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν και στα οποία έβρισκαν απόλαυση.

Οταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης επιστρέφουν στο κανονικό, οι άνδρες συχνά λένε ότι αισθάνονται ότι βρήκαν τον εαυτό τους και πάλι.

man-muscles

Αλλαγές στους μύες

Δεδομένου ότι η τεστοστερόνη βοηθά στην οικοδόμηση των μυών, όταν μειώνεται, το ίδιο γίνεται με τη μυϊκή μάζα και τη δύναμή σας. Οταν αθλείστε δεν μπορείτε πια να δείτε τα αποτελέσματα που κανονικά θα περίμενε κανείς από την άσκηση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Βεβαιωθείτε ότι όταν ασκείστε προπονείτε μεγάλες ομάδες μυών και μην αμελήσετε να κάνετε και κάποιες ασκήσεις με βάρη.

belly-fat

Περισσότερο λίπος σώματος

Οχι μόνο μπορείτε να χάσετε μύες όταν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε λίπος. Εάν δεν οικοδομείτε μύες με τις θερμίδες που παίρνετε και τη φυσική δραστηριότητα που κάνετε, τότε το σώμα σας μετατρέπει τις θερμίδες σε λίπος. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Οταν αρχίσετε να χάνετε βάρος και επιπλέον σωματικό λίπος από τη δίαιτα, μπορείτε να χάσετε κάποιον μυ. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το σώμα σας μπορεί να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη, καθώς χάνετε βάρος. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ξανά τη μυϊκή μάζα που χάσατε.

body-hair-

Αραίωση τριχών σώματος

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σας αναγκάσει να χάσετε τρίχες από το πρόσωπο, την περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα χέρια και τα πόδια. Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν επηρεάζει τα μαλλιά στο κεφάλι σας. Θα πρέπει πάντως να ξέρετε το εξής: Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της θεραπείας τεστοστερόνης και της φαλάκρας αρσενικού τύπου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για τυχόν παρενέργειες της θεραπείας με τεστοστερόνη.

bone-mass

Απώλεια μάζας οστού

Η χαμηλή τεστοστερόνη έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση, μια ασθένεια που εξασθενεί τα οστά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες της οστεοπόρωσης, οπότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Για να κρατήσετε τα οστά σας υγιή, μην καπνίζετε και περιορίστε το αλκοόλ. Επίσης, να ασκείστε τακτικά και να συμπεριλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας ασκήσεις με βάρη.

Sleepless man

Προβλήματα ύπνου

Οταν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι χαμηλά, μπορεί να έχετε πρόβλημα με την αϋπνία, καθώς και ανησυχία τη νύχτα.

Για να έχετε έναν καλό ύπνο τη νύχτα, προσπαθήστε να ακολουθείτε μια χαλαρωτική ρουτίνα της ώρας που πάτε για ύπνο. Να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Κάντε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό, ήσυχο και άνετο, και να το χρησιμοποιείτε μόνο για ύπνο και σεξ.

problems-at-work-

Προβλήματα στην εργασία

Πολλές από τις συνέπειες της χαμηλής τεστοστερόνης -ζητήματα διάθεσης, χαμηλή ενέργεια- μπορεί να στέκονται εμπόδιο στην απόδοσή σας στην εργασία σας. Εάν η εργασία σας ή η ζωή στο σπίτι έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, ένα πλήρες ιατρικό τσεκ-απ μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία. Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Εάν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, οι υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι σημαντικές, μαζί με κάθε θεραπεία τεστοστερόνης που ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει