Χυμoί: Eνας σίγουρος δρόμος για καλή υγεία

Με την υγιεινή διατροφή να επιτάσσει πως είναι απαραίτητες 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν δημιουργικούς τρόπους για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

Για πολλούς απ’ αυτούς η λύση είναι ο χυμός. Είναι ένας γρήγορος και ελκυστικός τρόπος για να λάβει κανείς μεγάλη δόση από λαχανικά και φρούτα που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

Ιστορία του χυμού

Οι άνθρωποι συνήθιζαν να πιέζουν τα φρούτα για να βγάλουν και να πιουν τον πολύτιμο χυμό τους για πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο, ήταν μόλις τον 20ό αιώνα που δημιουργήθηκε ειδική συσκευή για την παρασκευή χυμού. Ο αποχυμωτής Νοrwalk εφευρέθηκε το 1930 από τον Δρ Norman Walker. Ηταν μια περίπλοκη μηχανή, αλλά έφτιαχνε καταπληκτικό χυμό. Επαιρνε το χυμό από το τρίψιμο των λαχανικών και τον συμπίεζε μέσα σε μια τσάντα. Με την πάροδο του χρόνου οι αποχυμωτές έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς και απέκτησαν τη μορφή με την οποία τους γνωρίζουμε σήμερα.

Ποια είναι τα οφέλη από τους χυμούς

Οι χυμοί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Σε μια πρόσφατη μελέτη που αφορούοσε ενήλικες αποδείχτηκε πως περισσότεροι από το 50% έτρωγαν από μια μερίδα φρούτων καθημερινά. Τα καλά νέα ήταν ότι τουλάχιστον έτρωγαν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών καθημερινά. Τα κακά νέα ήταν ότι έτρωγαν κυρίως τηγανιτές πατάτες. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι υγιεινή διατροφή. Είναι σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Πώς όμως μπορεί κάποιος να συμπεριλάβει υγιεινές επιλογές στα γεύματά του χωρίς να θυσιάσει τη γεύση;

Εδώ έρχεται να παίξει ρόλο ο χυμός. Η προσθήκη των χυμών στην ημερήσια ή εβδομαδιαία διατροφή σας είναι ένας άριστος τρόπος να ενισχύσετε το σώμα σας με φρούτα και λαχανικά χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση. Επιπλέον, ο χυμός δεν κόβει απλά την όρεξη, αλλά βοηθά στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση χυμών εξασφαλίζει επίσης το γεγονός ότι αυξάνουμε τις μερίδες της διατροφής μας με φρέσκα προϊόντα. Επιπλέον είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσει κανείς φρούτα και λαχανικά στη διατροφή του όταν δεν τρώει εύκολα φρούτα και λαχανικά.

Οι χυμοί είναι εξαιρετικά νόστιμοι και δεδομένου ότι είναι και συμπυκνωμένοι, είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά και πολλές βιταμίνες, ενώ αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό.

Με τα χρόνια, η παραγωγή χυμού αναγνωρίστηκε ευρέως για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Υπήρξε μια κλινική δοκιμή που διεξήχθη για διάστημα τριών μηνών σε 22 ασθενείς που είχαν προχωρημένο καρκίνο που δεν είχε χειρουργηθεί. Τους δόθηκαν 10 ουγγιές χυμού τεύτλων καθημερινά και οι 21 απ’ αυτούς παρουσίασαν βελτίωση στην υγεία τους.

Βελτίωση της πέψης και της αφομοίωσης

Ενας από τους κύριους λόγους που ο χυμός είναι τόσο αποτελεσματικός στο να θεραπεύει μια ποικιλία παθήσεων, είναι ότι περιέχει συμπυκνωμένα υγρά που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό. Το όφελος του χυμού είναι πως χωνεύεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν τρώτε ένα μεγάλο γεύμα. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που φάγατε ένα μεγάλο γεύμα. Πώς νοιώσατε μετά; Ησασταν κουρασμένοι; Οταν τρώμε τροφές βαριές, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από ζώα, μπορεί να χρειαστούν τρεις και τέσσερις ώρες για την πέψη. Ακόμα και τα λαχανικά αν έχουν παρασκευαστεί σε περίτεχνα πιάτα με σάλτσες μπορεί να χρειαστούν κανα δίωρο μέχρι να τα χωνέψουμε. Ομως, ένα γεύμα φρούτων και λαχανικών χρειάζεται μόνο μία ώρα. Ο δε χυμός αφομοιώνεται μέσα σε λίγα λεπτά μετά την κατανάλωσή του.

Σκεφτείτε τον αποχυμωτή σαν δεύτερο στομάχι σας. Είναι παρόμοιος με το πεπτικό σας σύστημα. Ο αποχυμωτής, όπως το πεπτικό σας σύστημα διασπά την τροφή σε ένα υγρό, αρκετά μικρό για να περάσει μέσα από τη ροή του αίματος. Οταν τρώτε στερεά τροφή χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά μέχρις ότου μετατραπεί σε υγρή. Ωστόσο, ο χυμός παρακάμπτει όλη αυτή τη διαδικασία. Δίνουμε μ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό μας «προχωνευμένα» υγρά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από το σώμα μας. Ετσι εξοικονομεί μεταβολική ενέργεια αφού δεν χρειάζεται να τα διασπάσει, με αποτέλεσμα το σώμα να «φορτίζεται» άμεσα, πλημμυρίζοντας το σύστημά μας με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό.

Τι γίνεται με τον πολτό λαχανικών

Οταν κάνει κάποιος χυμό τα λαχανικά αυτός ο χυμός περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Κάποιοι προτιμούν να τις αφαιρέσουν από τον πολτό που δημιουργείται. Αυτό είναι λάθος. Μην πετάτε τον πολτό, ούτε να τον στραγγίζετε. Ο πολτός που εξάγεται από την παρασκευή χυμού είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στην καθημερινή μας πρόσληψη, επειδή βοηθούν την γρήγορη κίνηση του εντέρου. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναμειγνύετε τον πολτό με τον χυμό σας. Μπορείτε ακόμα να τον βάζετε σε σαλάτες ή σούπες.

Προφυλάξεις σχετικά με τους χυμούς

Παρά το γεγονός ότι ο χυμός φρούτων είναι μια καλή εναλλακτική λύση για να μην καταναλώνετε τα εμπορικά ζαχαρούχα ποτά της αγοράς, εν τούτοις θα πρέπει να τον καταναλώνετε με μέτρο, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας. Τα λαχανικά δεν κάνουν κάτι ανάλογο, με εξαίρεση τα καρότα και τα παντζάρια. Αυτά τα δύο συγκεκριμένα λαχανικά λειτουργούν παρόμοια με τον χυμό φρούτων.

Να έχετε υπόψιν σας επίσης πως δεν πρέπει να κάνετε χυμό μόνο από παντζάρια. Ανακατέψτε τα με άλλα λαχανικά όπως χόρτα, αγγούρια ή σέλινο. Τα παντζάρια είναι ισχυρό καθαριστικό και είναι ιδανικά για να καθαρίσουν το ήπαρ. Ομως, αν χρησιμοποιηθούν μόνα τους, μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή ναυτία. Ανακατέψτε τα παντζάρια με αγγούρι, σέλινο, λάχανο, μήλο κ.λπ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει