Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε νεαρούς ενήλικες

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα αν είναι νέοι ενήλικες, αναφέρει μια νέα μεγάλη μελέτη από την Ταϊβάν.

Στη μελέτη που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η αϋπνία φάνηκε ότι αυξάνει την πιθανότητα να οδηγηθεί ένα άτομο στο νοσοκομείο λόγω αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ποσοστό 54%.

Μάλιστα, αυτός ο κίνδυνος εκτινάσσεται στα ύψη για τους ανθρώπους των ηλικιών μεταξύ 18 και 35, που ήταν οκτώ φορές πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο αν είχαν αϋπνία, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που κοιμούνται κανονικά, όπως έδειξε η μελέτη.

«Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην υψηλή αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία, θέματα που σχετίζονται με την χοληστερόλη. Αυτοί είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου. Αλλά υποτιμάμε το γεγονός ότι συχνά δεν έχουμε μια καλή ρουτίνα ύπνου και αγνοούμε πόσο αυτό μπορεί να μάς βλάψει, ειδικά σε νεαρή ηλικία», αναφέρει ο δρ Demetrius Lopes, από το Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγου και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η νέα μελέτη συνέκρινε τυχαία επιλεγμένα αρχεία υγείας περισσότερων από 21.000 άτομα με αϋπνία και 64.000 άτομα χωρίς αϋπνία στην Ταϊβάν. Κανένα απ’ αυτά τα άτομα δεν είχε προηγουμένως διαγνωστεί με εγκεφαλικό επεισόδιο ή υπνική άπνοια.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό Stroke.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων παρακολούθησης, 583 άτομα με αϋπνία και 962 άτομα που δεν είχαν αϋπνία εισήχθησαν στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων (μην ξεχνάμε πως στη μελέτη τα άτομα χωρίς αϋπνία ήταν τριπλάσια σε αριθμό απ’ αυτά που είχαν αϋπνία) οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με αϋπνία είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν καλά.

Ο ερευνητής Ya-Wen Hsu και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Chia Nan, διαπίστωσαν επίσης ότι ο βαθμός αϋπνίας από την οποία πάσχει ένα άτομο έχει άμεση σχέση με τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εκείνοι που υπέφεραν από χρόνια αϋπνία είχαν υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με εκείνους που είχαν διαλείπουσα αϋπνία, ενώ και οι δύο ομάδες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους των οποίων η αϋπνία σταμάτησε κατά τη διάρκεια της τετράχρονης μελέτης.

Οσοι υπέφεραν από αϋπνία, έτειναν επίσης να υποφέρουν περισσότερο από εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ύπνου, έχουν και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αϋπνία συνδέεται με πολλαπλούς παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», αναφέρει η δρ Suzanne Steinbaum, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη.

Μήπως, όμως, η αϋπνία είναι αυτή που αυξάνει τους άλλους παράγοντες κινδύνου, ή μήπως ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής είναι αυτός που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ενός ατόμου, κάνοντάς το επίσης να υποφέρει από αϋπνίες;

«Πιθανόν να συμβαίνουν και τα δύο. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Οταν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ επανειλημμένα, αυτό μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση παραγόντων κινδύνου, όπως τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι παράγοντες αυτοί με τη σειρά τους διευκολύνουν περαιτέρω την αϋπνία», λέει ο δρ Mark Urman, καρδιολόγος στο Ινστιτούτο Καρδιάς του Cedars Sinai στο Λος Αντζελες.

Από την άλλη πλευρά, η τακτική ρουτίνα του ύπνου μπορεί να είναι ένα όφελος για την υγεία του ανθρώπου. Ο ύπνος βοηθά το σώμα να συντονίσει την αρτηριακή πίεση, να διαχειριστεί τις ορμόνες και να μειώσει το στρες.

«Η ισχύς του ύπνου είναι υποτιμημένη από τον άνθρωπο κι αυτό άλλωστε φαίνεται από το γεγονός ότι από μια σειρά παραγόντων είναι ο πρώτος που κόβει και από μία σειρά προτεραιοτήτων η τελευταία προτεραιότητα που βάζει στη λίστα του», τονίζει από την πλευρά του ο Lopes.

Eνα πράγμα είναι σαφές από τη μελέτη: Oι νεαροί ενήλικες δεν είναι τόσο άτρωτοι όσο πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι. Και σ’ αυτό συμφώνησαν όλοι οι εμπειρογνώμονες. Τα ξενύχτια για διάβασμα, ή τα ολονύχτια πάρτι θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το πώς ζούμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, επηρεάζει την καρδιαγγειακή μας υγεία. Δεν ξεκινά στα 50 ή στα 60. Ξεκινά από την αρχή της ζωής μας, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει