Η «ανοσοποιητική θρόμβωση» αιτία για σοβαρή εξέλιξη Covid-19

Παρόλο που η πανδημία του κοροναϊού είναι παρούσα εδώ και πολλούς μήνες, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν απάντηση σε πολλά ερωτήματα.

Ένα από αυτά είναι γιατί η νόσος Covid-19 έχει σοβαρή εξέλιξη σε ορισμένα από τα μολυσμένα άτομα και μάλιστα τα οδηγεί ακόμα και στον θάνατο, ενώ την ίδια ώρα κάποια άλλα περνούν τη νόσο πολύ ελαφριά.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως έχουν βρει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα και πως η απάντηση ακούει στο όνομα «ανοσοποιητική θρόμβωση». Τι είναι όμως αυτή η «ανοσοποιητική θρόμβωση»;

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Φρίντριχ Αλεξάντερ του Έρλανγκεν-Νυρεμβέργης πιστεύει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να παίζει ρόλο στο εάν η εξέλιξη της ασθένειας είναι σοβαρή.

Οι ερευνητές εξέτασαν ασθενείς προσβεβλημένους από Covid-19, οι οποίοι έπρεπε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διαπίστωσαν ότι αυτά εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων, των ουδετερόφιλων κοκκιοκυττάρων. Φαίνεται, λοιπόν, πως  ο κοροναϊός ενεργοποιεί ιδιαίτερα αυτόν τον τύπο λευκών αιμοσφαιρίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που συνεργάζονται με την ερευνητική ομάδα του Μόριτς Λέπκες, αυτό πρέπει να προκαλεί τον σχηματισμό δομών στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες μοιάζουν με δίχτυα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα δίχτυα (επιστημονικά Neutrophil Extracellular Traps / ΝΕΤ / εξωκυττάρια ουδετεροφιλικά δίκτυα) «αιχμαλωτίζουν» εισβολείς, όπως τα βακτήρια και οι ιοί, έτσι ώστε να μπορούν να τα καταπολεμήσουν.

Στην περίπτωση της Covid-19, ωστόσο, τα δίχτυα αυτά μπορεί να προκαλέσουν συχνότερα την απόφραξη λεπτών αιμοφόρων αγγείων των πνευμόνων.

Όπως και στη θρόμβωση, το αποτέλεσμα είναι να μην τροφοδοτείται πλέον το σώμα επαρκώς με οξυγόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές μιλούν για μια «ανοσοποιητική θρόμβωση» στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο ειδικό περιοδικό EBioMedicine by The Lancet.

Αυτή η θρόμβωση δεν έχει ληφθεί υπόψη στη μέχρι τώρα θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων Covid 19. Αλλά, όπως αναφέρει το (ιατρικό περιοδικό) «Αerzteblatt», τα ευρήματα των ερευνητών θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη μελλοντική θεραπεία: «Οι ερευνητές βλέπουν ως μια θεραπευτική προσέγγιση για σοβαρές περιπτώσεις Cοvid-19 την καθυστέρηση της συσσωμάτωσης των ουδετερόφιλων κοκκιοκυττάρων και την αποτροπή αυξημένου σχηματισμού εξωκυττάριων ουδετεροφιλικών δικτύων (NETs)».

Τα φάρμακα δεξαμεθαζόνη (Dexamethason) ή ηπαρίνη (Heparin), για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

«Η ηπαρίνη χρησιμοποιείται ήδη σε ασθενείς με COVID-19 για την πρόληψη της θρόμβωσης. Ωστόσο, είναι πιθανό η τυπική δόση να μην επαρκεί για την πρόληψη της θρόμβωσης από τα NETs», κατά το προαναφερθέν ιατρικό περιοδικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει