Η Covid διαρκείας μπορεί να έχει πάνω από 200 συμπτώματα

Υπάρχουν περισσότερα από 200 συμπτώματα, τα οποία συνδέονται με την «Covid μακράς διάρκειας» ή «long Covid» και επηρεάζουν 10 συστήματα οργάνων, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η απώλεια μνήμης, οι παραισθήσεις, η κόπωση.

Οι ασθενείς με Covid διαρκείας ανέφεραν συνολικά 203 διαφορετικά συμπτώματα στους επτά μήνες μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Μαΐου 2020. Εξανθήματα, ξεφλούδισμα του δέρματος, πεπτικά προβλήματα και μυϊκοί σπασμοί, απώλεια ακοής περιλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα, σύμφωνα με την έρευνα από το University College του Λονδίνου.

Η έρευνα, η οποία στηρίχτηκε σε μελέτες σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους από 56 χώρες, διαπίστωσε ότι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ήταν η κόπωση, η πνευματική σύγχυση και η επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από σωματική ή πνευματική προσπάθεια, όπως σημειώνει το Forbes.

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς εμφάνισαν 56 διαφορετικά συμπτώματα και όσοι τα είχαν και μετά από έξι μήνες -σχεδόν τα δύο τρία των συμμετεχόντων- ταλαιπωρούνταν ακόμη από 14 συμπτώματα κατά μέσο όρο.

Το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι χρειάζονταν ένα όχι τόσο φορτωμένο πρόγραμμα στη δουλειά λόγω της ασθένειας, ενώ το 22% δεν μπορούσε να εργαστεί καθόλου.

Η δρ Athena Akrami, νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως η μελέτη τονίζει «μια ξεκάθαρη ανάγκη να διευρυνθούν οι ιατρικές οδηγίες» για να συμπεριληφθεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων για τη μακρά Covid.

Ακόμη πάντως δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της αποκαλούμενης «long Covid». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότερο από το 90% είχε συμπτώματα μετά από έξι μήνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει