Η δίαιτα της αναπνοής: Τρώτε μόνο αέρα… κοπανιστό

Πολλές εκκεντρικές δίαιτες έρχονται και παρέρχονται, δεδομένου ότι ο κόσμος έχει στην εποχή μας έμμονη ιδέα με το λίπος και την καλή φυσική κατάσταση. Αλλά υπάρχουν και κάποιες που πραγματικά ξεπερνούν τα όρια.

Στην κορυφή τους βρίσκεται μία που δεν έχει καν σχεδιαστεί για να χάσει κάποιος βάρος, παρόλο που αυτό έρχεται αναμφισβήτητα ως… παρενέργεια (αν βέβαια καταφέρει αυτός που την ακολουθεί να επιβιώσει τόσο πολύ…).

Ο λόγος για την «δίαιτα της αναπνοής» (Breatharian diet) που είναι μία δίαιτα που δεν περιλαμβάνει καν τροφή. Οι οπαδοί του «αναπνοϊσμού» ή «μπρεθαριανισμού» (breatharianism) πιστεύουν πως οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με την prana, που είναι η σανσκριτική λέξη για τη «δύναμη της ζωής». Η δύναμη της ζωής στην περίπτωση τoυ «μπρεθαριανισμού» είναι ο καθαρός αέρας και το φως του ήλιου.

Δία βίου νηστεία

Πολλές είναι οι θρησκείες που έχουν αγκαλιάσει τη νηστεία ως μέρος του πνευματικού ταξιδιού του ανθρώπου, όμως αυτές οι νηστείες έχουν ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, ο μπρεθαριανισμός είναι ένας τρόπος ζωής, που σημαίνει πως από την στιγμή που θα αποφασίσετε να τον ενστερνιστείτε, θα πρέπει να αποφεύγετε σχεδόν όλα τα τρόφιμα σε όλες τις μορφές τους, για όλη σας τη ζωή. ΄Η τουλάχιστον μέχρι θανάτου, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα σε τέσσερις μπρεθαριανιστές ή μέχρι να οδηγηθείτε στο νοσοκομείο με σοβαρό υποσιτισμό και αφυδάτωση, όπως έχει συμβεί με τους περισσότερους.

Για να γίνει κανείς μπρεθαριανιστής, πρέπει να περάσει από μια διαδικασία με πολλά στάδια, που ξεκινά από την χορτοφαγία. Στη συνέχεια, γίνεται vegan και καταλήγει να τρώει μόνο ωμές τροφές. Ακολούθως, καταναλώνει μόνο φρούτα, έπειτα μόνο υγρά και στο τέλος συντηρείται αποκλειστικά από το φως και τον αέρα.

Η επιστήμη αμφισβητεί

Οπως, όμως, οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες υγείας, αλλά και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν, αν δεν φάτε φαγητό, το σώμα θα ζήσει από αποθηκευμένα σάκχαρα. Οταν τα σάκχαρα εξαντληθούν, το σωματικό λίπος μετατρέπεται σε μια δευτερεύουσα πηγή ενέργειας που ονομάζεται κετόνη. Μόλις το λίπος εξαφανιστεί, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί ανακυκλωμένη πρωτεΐνη ως πηγή ενέργειας και ουσιαστικά αρχίζει να καταναλώνει τους δικούς του μύες για ενέργεια.

Αλλά οι περισσότεροι μπρεθαριανιστές υποστηρίζουν πως οι οργανισμοί τους δεν καταναλώνουν αυτά τα αποθέματα όταν είναι σε νηστεία, επειδή το σώμα τους επιβιώνει εξ ολοκλήρου από τον αέρα και το φως ως πηγή ενέργειας.

Eξαπάτηση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι μπρεθαριανιστές, στην πραγματικότητα τρώνε φαγητό και πίνουν νερό, αν και σε πολύ μικρές δόσεις. Αλλά οι επιστήμονες συμφωνούν πως ίσως τρώνε περισσότερο φαγητό και πίνουν περισσότερο νερό απ’ όσο ισχυρίζονται.

Ο Wiley Brooks, ιδρυτής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μπρεθαριανισμού, το 1980, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και υποστήριξε με ιδιαίτερη θέρμη τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Τρία χρόνια αργότερα κι ενώ συνέχιζε να προωθεί ως τρόπο διαβίωσης τον αέρα και το φως πιάστηκε να πίνει γρανίτα και να τρώει χοτ ντογκ. Μήνες αργότερα πιάστηκε να τρώει κοτόπιτα στο εστιατόριο ενός ξενοδοχείου.

Η βασίλισσα του μπρεθαριανισμού, Ellen Greve από την Αυστραλία, που άλλαξε το όνομά της σε Jasmuheen υποβλήθηκε κάποτε σε δοκιμή για να αποδείξει πώς μπορεί κάποιος να ζήσει μία εβδομάδα με ένα φλιτζάνι τσάι και ένα μπισκότο αλλά μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της δοκιμής, έπαθε σοβαρή αφυδάτωση. Επέμεινε πως ήταν επειδή στη διάρκεια του πειράματος ήταν κλεισμένη μέσα σε ένα μοτέλ δίπλα σε ένα δρόμο της πόλης και ανέπνεε «κακό αέρα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει