Η διαιτητική σόδα αυξάνει το λίπος της κοιλιάς στους μεγαλύτερους ενήλικες

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης της διαιτητικής σόδας συνδέεται άμεσα με κοιλιακή παχυσαρκία σε άτομα άνω των 65 ετών.

Τα ευρήματα εγείρουν ανησυχία για την ασφάλεια της χρόνιας κατανάλωσης διαιτητικής σόδας που μπορεί να συμβάλλει έτσι σε μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το μεταβολικό σύνδρομο, ένας συνδυασμός παραγόντων κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι ένα από τα αποτελέσματα της «επιδημίας» της παχυσαρκίας. Στην πραγματικότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25, το έτος 2014. Από αυτή την ομάδα, περίπου 600 εκατομμύρια άτομα είναι παχύσαρκοι, δηλαδή έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή και παραπάνω και αυτός ο αριθμός έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980.

Σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, πολλοί ενήλικες προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης στρεφόμενοι προς μη θρεπτικές ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη ή η σουκραλόζη.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα τελευταία 30 χρόνια, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και η πρόσληψη διαιτητικής σόδας έχουν αυξηθεί αλλά η παχυσαρκία έχει δείξει επίσης μια δραματική αύξηση κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Πολλές από τις μελέτες που εξετάζουν την κατανάλωση της διαιτητικής σόδας και τις καρδιομεταβολικές ασθένειες, έχουν επικεντρωθεί στους μεσήλικες και σε άτομα νεότερης ηλικίας.

«Η μελέτη μας αποσκοπεί στο να καλύψει το κενό με τη διερεύνηση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από την πρόσληψη της διαιτητικής σόδας σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Sharon Fowler, από το Επιστημονικό Κέντρο Υγείας του Σαν Αντόνιο του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Το βάρος του μεταβολικού συνδρόμου και της καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, είναι μεγάλο σε έναν πληθυσμό που οι ηλικιωμένοι συνεχώς αυξάνονται», προσθέτει.

Στην μελέτη της γήρανσης του Σαν Αντόνιο (SALSA) έλαβαν μέρος 749 Μεξικανοί και Ευρωπαίοι-Αμερικανοί που ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω, όταν ξεκίνησε η μελέτη (1992-1996). Μετρήθηκαν η ποσότητα διαιτητικής σόδας που κατανάλωναν, όπως επίσης η περίμετρος της μέσης τους, το ύψος και το βάρος τους κατά την έναρξη της μελέτης καθώς και τρεις ακόμα φορές στη διάρκειά της, το 2000-01, 2002-03, 2003-04 και για ένα σύνολο παρακολούθησης 9,4 χρόνων. Κατά την πρώτη παρακολούθηση υπήρχαν 474 (79,1%) συμμετέχοντες που επέζησαν, κατά τη δεύτερη 413 (73,4%) και κατά την τρίτη 375 (71,0%).

Τα ευρήματα έδειξαν πως η αύξηση της περιφέρειας της μέσης ανάμεσα στα άτομα που κατανάλωναν διαιτητική σόδα, στο διάστημα της παρακολούθησης ήταν σχεδόν τριπλάσια από αυτή όσων δεν έπιναν το συγκεκριμένο αναψυκτικό (2,11 εκατοστά έναντι 0,77 εκατοστά).

Μετά από μια προσαρμογή για πολλαπλούς παράγοντες σύγχυσης, η περίμετρος της μέσης είχε αυξηθεί 0,77 εκ. για τους μη πότες, 1,76 εκ. για τους περιστασιακούς πότες και 3,04 εκ. για όσους κατανάλωναν καθημερινά διαιτητική σόδα.

«Η μελέτη SALSA έδειξε πως η αύξηση της πρόσληψης διαιτητικής σόδας συσχετίζεται με κλιμάκωση της κοιλιακής παχυσαρκίας, που μπορεί να αυξήσει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», καταλήγει η Fowler.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν πως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που πίνουν διαιτητική σόδα σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα εκείνοι που διατρέχουν υψηλό καρδιομεταβολικό κίνδυνο, θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την κατανάλωση σακχαρούχων ποτών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει