Η δυσάρεστη αναπνοή και πώς να την αποφύγετε

Το 70% των ανθρώπων λέει πως η δυσάρεστη αναπνοή είναι ένα στιγμιαίο γεγονός και το 85% πως είναι κάτι που πρέπει να αποφύγει κανείς στην πρώτη συνάντηση. Κι όμως συχνά κάποιοι δεν γνωρίζουν καν ότι υποφέρουν απ’ αυτήν!

Η δυσάρεστη αναπνοή (που ονομάζεται δυσοσμία ή κακοσμία του στόματος) είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας. Τι είναι, όμως, αυτό που την προκαλεί και, το σημαντικότερο, πώς μπορεί κανείς να απαλλαγεί απ’ αυτήν;

Tι προκαλεί τη δυσάρεστη αναπνοή;

Η δυσάρεστη αναπνοή έχει μια ποικιλία αιτιών, όπως:

* Βακτηριακές λοιμώξεις

* Φάρμακα και ιατρικές καταστάσεις

* Οπισθορρινική καταρροή (η αίσθηση ότι η βλέννη συλλέγεται στο λαιμό και κατεβαίνει από το πίσω μέρος της μύτης)

* Κακή υγιεινή (ναι, θα πρέπει να βουρτσίζετε συχνότερα τα δόντια σας)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσάρεστη αναπνοή προέρχεται από τα ούλα και τη γλώσσα. Μερικά βακτήρια στο στόμα σας μπορεί να παράγουν ενώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα μια οσμή.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως είναι το σκόρδο και τα κρεμμύδια, δεν αφήνουν απλώς οσμές στο στόμα, αλλά απορροφούνται επίσης στην κυκλοφορία του αίματος. Οι οσμές στη συνέχεια αποβάλλονται από τους  πνεύμονες. Έως ότου τα τρόφιμα αποβληθούν από τον οργανισμό, μπορούμε να καλύψουμε τις οσμές στην αναπνοή με στοματικό διάλυμα, τσίχλες και οδοντόκρεμα.

Σε μερικούς ανθρώπους η δυσάρεστη αναπνοή προκαλείται από την ξηροστομία. Η ξηροστομία μπορεί να προκύψει από τη λήψη αντισταμινικών για αλλεργίες ή για ένα κρυολόγημα, ή από αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Μπορεί επίσης να προκύψει από εντοπισμένες μολύνσεις, διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές, από το συκώτι ή από παθήσεις των νεφρών.

Η οπισθορρινική καταρροή που γυρίζει τη βλέννη στο πίσω μέρος του λαιμού κατά τη διάρκεια κρυολογήματος,  οι αλλεργίες ή μολύνσεις των δοντιών μπορούν να οδηγήσουν σε κακοσμία. Μερικές φορές, μικροσκοπικές καταθέσεις τροφίμων στις κρύπτες των αμυγδαλών ή στη γλώσσα μπορεί να προκαλέσουν μια αποκρουστική μυρωδιά.

Στους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, η δυσάρεστη αναπνοή είναι το αποτέλεσμα της κακής στοματικής υγιεινής. Βασικά αυτό σημαίνει πως δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή δεν χρησιμοποιείτε το νήμα αρκετά συχνά. Πόσες φορές δεν το έχετε ακούσει αυτό από τον οδοντίατρό σας;

Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο πίσω μέρος της γλώσσας ή ανάμεσα στα δόντια είναι οι κύριοι ένοχοι. Ορισμένα είδη βακτηρίων έχουν την τάση να αναπαράγονται στη γλώσσα, στις ρωγμές ανάμεσα στα δόντια, ή σε κοιλότητες των δοντιών (κουφάλες).

Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως τα προϊόντα καπνού προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Εάν καπνίζετε ή μασάτε καπνό θα πρέπει να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας για το πώς θα αποβάλλετε αυτή τη δυσάρεστη συνήθεια.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω δυσάρεστη αναπνοή;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η πιο κοινή μέθοδος δεν λειτουργεί για να διαγνώσει την δική σας κακοσμία αλλά την κακοσμία των άλλων. Πολλοί πιστεύουν πως μπορούν να φυσήξουν στα χέρια τους και να μυρίσουν την αναπνοή τους. Ομως, αυτό στην πράξη παρότι λειτουργεί για τους άλλους, δεν λειτουργεί για εμάς τους ίδιους.

Αντί γι’ αυτό μπορείτε να κάνετε το εξής:  Γλύψτε το πίσω μέρος του χεριού σας, αφήστε το σάλιο να ξεραθεί και στη συνέχεια θα πάρει μια μυρωδιά. Αυτό που μυρίζει είναι η αληθινή αναπνοή σας.

Ενας άλλος τρόπος είναι να ζητήσετε από έναν έμπιστο φίλο σας να μυρίσει την αναπνοή σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τους γονείς σας.

Ιδού μερικές καλές συμβουλές για τον έλεγχο της αναπνοής σας:

Καλή στοματική υγιεινή: Βουρτσίζετε τα δόντια μετά από κάθε γεύμα ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Βουρτσίστε για δύο λεπτά κάθε φορά. Το σωστό βούρτσισμα περιλαμβάνει επίσης το βούρτσισμα της γλώσσας, το εσωτερικό μέρος από τα μάγουλά σας και τον ουρανίσκο, για να αφαιρέσετε τα βακτηρίδια και τα σωματίδια των τροφίμων. Η χρήση οδοντικού νήματος απομακρύνει τα βακτήρια, την πλάκα και τα μόρια των τροφίμων που μπορεί να έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα δόντια. Πολλοί οδοντίατροι προτείνουν επίσης τον καθαρισμό της γλώσσας σας με μια ξύστρα γλώσσας, ένα πλαστικό εργαλείο που απομακρύνει τα βακτήρια που συσσωρεύονται πάνω στη γλώσσα. Στοματικά διαλύματα και πλύσεις μπορούν επίσης να ανακουφίσουν προσωρινά την δυσάρεστη αναπνοή. Ευεργετικά είναι επίσης και τα μεσοδόντια βουρτσάκια που καθαρίζουν τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια, στα σημεία που δεν μπορεί να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα.

Μην αμελείτε τα ορθοδοντικά στηρίγματα («σιδεράκια», κ.λπ.). Αν φοράτε κάποιο ορθοδοντικό στήριγμα που αφαιρείται, καθαρίστε το καλά κάθε φορά που βουρτσίζετε. Αν έχετε σιδεράκια, πρέπει να αφιερώσετε ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο για να καθαρίσετε όλες τις γωνίες και όλες τις σχισμές. Ο ορθοδοντικός σας θα μπορέσει να σας δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρετε να διατηρήσετε τα στηρίγματά σας καθαρά.

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Μασώντας τσίχλα χωρίς ζάχαρη βοηθάτε την τόνωση του σάλιου. Αυτό βοηθά να καθαριστούν τα δόντια και τα ούλα, ενώ προλαβαίνει την ξηροστομία.

Σταματήστε τη χρήση του καπνού. Ζητήστε βοήθεια για να κόψετε το κάπνισμα.

Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα. Γαργάρες μία ή δύο φορές την ημέρα κάνουν καλό στα δόντια και τα ούλα και σκοτώνουν τα βακτήρια στο στόμα σας, βελτιώνοντας την αναπνοή σας.

Πώς κολλάει ο οδοντίατρός μας στο «κάδρο»

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία οδοντιατρική ειδικότητα που να ασχολείται μόνο με την δυσάρεστη αναπνοή, ο οδοντίατρός σας πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σας σχετικά με την στοματική υγιεινή. Αν ο οδοντίατρος σας θεωρήσει ότι το στόμα σας είναι υγιές, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γενικό ή ειδικό γιατρό για να ανακαλύψει την αιτία της δυσάρεστης αναπνοής σας, από τη στιγμή που αυτή δεν προέρχεται, διαπιστωμένα πια, από το στόμα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει εάν παίρνετε φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία, ή αν έχετε άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να αποτελούν αιτία ξηροστομίας ή κακοσμίας.

Βλέποντας τον οδοντίατρό σας τακτικά (τουλάχιστον κάθε έξι μήνες) και ακολουθώντας τις συμβουλές του, θα καταφέρετε να μειώσετε ή να εξαλείψετε τα προβλήματα που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Ετσι δεν θα χρειάζεται πια να ανησυχείτε για τις πιθανές «στενές» επαφές σας…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει