H έλλειψη άσκησης είναι πιο θανατηφόρα από την παχυσαρκία

Η καθιστική ζωή μπορεί να είναι δύο φορές πιο θανατηφόρα από την παχυσαρκία, ωστόσο ακόμα και μια 20λεπτη πεζοπορία κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, υποστηρίζει νέα μελέτη.

«Οι προσπάθειες για την ενθάρρυνση μιας μικρής αύξησης της φυσικής δραστηριότητας σε άτομα που είναι σωματικά ανενεργά, ενδέχεται να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία», τονίζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Ulf Ekelund, ανώτερος επιστήμονας ερευνητής στη μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Η μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε άτομα κανονικού βάρους, υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

«Εκτιμήσαμε πως η εξάλειψη της σωματικής αδράνειας του πληθυσμού θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι αν εξαλειφθεί η παχυσαρκία. Από την άποψη της δημόσιας υγείας είναι εξίσου σημαντικό να αυξηθούν τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, με τη μείωση των επιπέδων της παχυσαρκίας και ίσως ακόμα περισσότερο», τόνισε ο Ekelund.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

«Το μήνυμα από αυτή τη μελέτη είναι σαφές και απλό: Για κάθε δεδομένο σωματικό βάρος που από ανενεργό γίνεται ενεργό, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος του πρόωρου θανάτου», τόνισε ο David Katz, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Η μελέτη είναι μια υπενθύμιση ότι το να έχει κανείς λιγότερο λίπος είναι καλό για την υγεία.

«Δεν πρόκειται πραγματικά για διαφορετική πρόκληση, δεδομένου ότι η φυσική δραστηριότητα που οδηγεί σε καλή φυσική κατάσταση, είναι επίσης ένας τρόπος για την αποφυγή του λίπους», τονίζει ο Katz.

Για τη μελέτη, o Ekelund και οι συνεργάτες του συνέλεξαν στοιχεία από 334.000 άνδρες και γυναίκες. Για περισσότερα από 12 χρόνια παρακολούθησης κατά μέσο όρο, μέτρησαν το ύψος, το βάρος, την περίμετρο της μέσης και τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, όπως την ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Ο Εkelund και η ομάδα του βρήκαν ότι η μέτρια ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, σε σύγκριση με την ολοκληρωτική έλλειψη δραστηριότητας, ήταν το κλειδί για τη μείωση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η άσκηση που καίει από 90-110 θερμίδες την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16-30%. Η επίδραση της μέτριας άσκησης ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των ανθρώπων που είχαν κανονικό βάρος, ωστόσο ακόμα και οι υπέρβαροι, όπως και οι παχύσαρκοι, είδαν επίσης κάποιο όφελος.

Χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους στην Ευρώπη, η ομάδα του Ekelund εκτίμησε ότι 337.000 από τους 9,2 εκατομμύρια θανάτους των Ευρωπαίων ανδρών και γυναικών συνδέονται με την παχυσαρκία. Ωστόσο, διπλάσιος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να συνδεθεί με την έλλειψη άσκησης.

Η Samantha Heller, ανώτερη κλινική διατροφολόγος και φυσιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης επισημαίνει: «Αν κοιτάξετε το ανθρώπινο σώμα θα παρατηρήσετε τα ακανόνιστα, αρκετά περίεργα σχήματα των οστών και των μυών. Ακριβώς αυτή η μυοσκελετική αρχιτεκτονική του ανθρώπινου σώματος δείχνει πως είναι σχεδιασμένο για να κινηθεί. Η αερόβια άσκηση τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την ψυχική λειτουργία, αυξάνει την ενέργεια, ενισχύει τους μύες και τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης».

Και προσθέτει: «Αν δεν κινηθούμε δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε. Η άσκηση είναι η ίδια η ζωή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει