Η ηλικία του άνδρα σχετίζεται με την πιθανή αποβολή στην εγκυμοσύνη της γυναίκας

Η άποψη που επικρατεί μέχρι σήμερα στον κόσμο είναι ότι η ηλικία της γυναίκας παίζει μεγάλο ρόλο στο θέμα της επίτευξης μια καλής εγκυμοσύνης. Αυτό όμως έρχεται να καταρριφθεί από μια μελέτη Γάλλων επιστημόνων.

Οι Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για μεγάλο ποσοστό αποβολών της εγκύου ευθύνεται η μεγάλη ηλικία του άνδρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος αποβολής της γυναίκας διπλασιάζεται από την ηλικία του άνδρα.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που έκαναν σε πάνω από 5.000 έγκυες στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, παρατήρησαν ότι άσχετα από την ηλικία της ίδιας της εγκύου, ο κίνδυνος για μία αποβολή αυξανόταν όταν ο άνδρας ήταν μεγάλος σε ηλικία. Οι ηλικίες των ανδρών που εξετάστηκαν ήταν μεταξύ 20-50 ετών.

Οι ερευνητές είδαν ότι οι έγκυες που ήταν σε ηλικία 40 ετών είχαν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν το παιδί από τις 25χρονες. Ο κίνδυνος αποβολής από την ηλικία των 20 και μετά αυξανόταν τουλάχιστον 5 φορές μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Ομως, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αποβολής της γυναίκας αυξανόταν κατά 27% όταν ο άνδρας ήταν μεγαλύτερος των 35 ετών και διπλασιαζόταν όσο έφτανε προς την ηλικία των 50 ετών.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τελικά η ηλικία του άνδρα παίζει σημαντικό ρόλο στις περιπτώσεις αποβολής της γυναίκας τους, καθώς η γήρανση του άνδρα συνοδεύεται από τη γήρανση των σπερματοζωαρίων του. Τα σπερματοζωάρια όσο μεγαλώνει ο άνδρας έχουν αυξημένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο γενετικό περιεχόμενο που μεταφέρουν.

Επίσης, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός από τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες, στις κυριότερες αιτίες των αποβολών περιλαμβάνονται η ασυμβατότητα των ομάδων αίματος ΑΒΟ και οι ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου, ενώ μεγάλη ευθύνη έχουν πιθανές ενδοκρινολογικές παθήσεις, καθώς και οι μολύνσεις του γεννητικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει