Η καρδιακή προσβολή αφήνει «κυτταρικά ίχνη»

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή έχουν μοναδικά κύτταρα που επιπλέουν στο αίμα τους, που αποτελούν τα «αποτυπώματα» της κατάστασης που πέρασαν, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η έρευνα που έγινε σε 111 άτομα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physical Biology, θα μπορούσε να εντοπίσει τη διαφορά μεταξύ των υγιών ατόμων και εκείνων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσον η δοκιμή για τα κύτταρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να προβλεφθούν εκείνοι που μπορεί να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Ερευνας Scripps, αναζήτησε κυκλοφορούντα ενδοθηλιακά κύτταρα στο αίμα των ασθενών.

Οι πλάκες συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί τελικά να επέλθει ρήξη που θα απελευθερώσει θραύσματα της πλάκας στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στα αγγεία γύρω από την καρδιά και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απελευθερώνονται επίσης και ενδοθηλιακά κύτταρα στο αίμα, όπως είπαν οι ερευνητές.

Οι δοκιμές σε 79 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή συγκρίθηκαν με αυτές που έγιναν σε 25 υγιείς ανθρώπους και σε επτά άτομα που έκαναν θεραπεία για αιμοφόρα αγγεία.

«Ο στόχος αυτής της εργασίας ήταν να βρούμε αποδείξεις ότι τα κυκλοφορούντα ενδοθηλιακά κύτταρα μπορούν να ανιχνευθούν αξιόπιστα σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και δεν υπάρχουν σε υγιείς ανθρώπους, κάτι που επιτύχαμε. Τα αποτελέσματά μας ήταν τόσο σημαντικά σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους που είναι προφανές πως το επόμενο στάδιο θα είναι να εκτιμηθεί η χρησιμότητα της δοκιμής για τον προσδιορισμό των ασθενών κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της καρδιακής προσβολής», είπε ο Peter Kuhn ένας από τους ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει