Η πολλή ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Η κατανάλωση πολλών σακχαρούχων ποτών, επιδορπίων και γλυκών θα μπορούσε να αυξήσει το κίνδυνο να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή, αναφέρει μια μεγάλη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ.

Η κατανάλωση του ισοδύναμου ενός κουτιού σακχαρούχου ανθρακούχου ποτού την ημέρα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, όπως αναφέρεται στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους, κάτι που είναι κακό για την καρδιά και οι εμπειρογνώμονες τόνισαν πως οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο.

Η μελέτη, που εξέτασε στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης, ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ και τη σύνδεσή της με τα ποσοστά θανάτου από καρδιακά προβλήματα, διαπίστωσε σημαντική σχέση μεταξύ της ποσότητας της ζάχαρης που καταναλώνεται και του κινδύνου για την καρδιά.

Οι άνθρωποι που πήραν το ένα τέταρτο των ημερήσιων θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα, είχαν τρεις φορές παραπάνω κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο απ’ ό,τι τα άτομα που κατανάλωναν πολύ λιγότερη ζάχαρη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά πως τα πρόσθετα σάκχαρα θα πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Αυτό είναι περίπου 70γρ. για τους άνδρες και 50γρ. για τις γυναίκες.

Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες τρώνε πάρα πολλή ζάχαρη. Τα σάκχαρα προστίθενται σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως γλυκά, κέικ, μπισκότα, σοκολάτες και μερικά αεριούχα αναψυκτικά και φρουτοποτά. Συχνά οι διατροφικές ετικέτες συνήθως αναφέρουν πόση ζάχαρη περιέχει η τροφή, αν αναζητήσετε το αντίστοιχο ποσοστό για τους υδατάνθρακες.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη περιέχουν περισσότερο από 22,5γρ. ολικών σακχάρων ανά 100γρ., ενώ τα τρόφιμα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη περιέχουν 5γρ. ή λιγότερο ανά 100γρ.

Ο καθηγητής Naveed Sattar από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς είπε θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι που τρώνε πολλή ζάχαρη δεν είναι υγιείς.

«Η ζάχαρη αυτή καθ’ αυτή δεν είναι επιβλαβής, την χρειαζόμαστε για τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος. Οταν, όμως, καταναλώνεται σε περίσσια, τότε συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επιταχύνει την καρδιακή νόσο», εξηγεί και προσθέτει:

«Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι υπάρχουν κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους, μια παρατήρηση που οδήγησε τη βιομηχανία τροφίμων στην αντικατάσταση των ανθυγιεινών λιπαρών με τα υποτιθέμενα “υγιεινά” σάκχαρα σε πολλά είδη διατροφής. Βοηθώντας τα άτομα να περιορίσουν τα υπερβολικά λιπαρά αλλά και την πρόσληψη ζάχαρης, τα βοηθάμε να αποκτήσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παχυσαρκίας και των καρδιακών προσβολών. Σε τελική ανάλυση, πρέπει να υπάρξει μια νέα εστίαση στην ανάπτυξη κατάλληλων τροφίμων με αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει