H πρόληψη εγκεφαλικού στην κολπική μαρμαρυγή σημαντική όσο η θεραπεία

Για τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή, η πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η συγκεκριμένη καρδιακή νόσος είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορούν να το προκαλέσουν.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού, αλλά μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι η φροντίδα της περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από ό,τι η θεραπεία της καρδιάς σας. Μπορείτε επίσης να εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι σε περίπτωση που έχετε διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή, το πρώτο μέλημα του γιατρού σας θα είναι η πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα, αυτό το γεγονός αποτελεί προτεραιότητα για το γιατρό, που θα το φροντίσει πριν ακόμα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, διορθώνοντας τον μη φυσιολογικό καρδιακό σας ρυθμό.

Αυτό μπορεί να μοιάζει περίεργο, αλλά συμβαίνει εξαιτίας δύο σημαντικών γεγονότων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή: Αφενός είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, αφετέρου τα εγκεφαλικά που προκαλεί είναι ιδιαίτερα σοβαρά και μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρία ή θάνατο πολύ περισσότερο από τα εγκεφαλικά που προέρχονται από άλλες αιτίες, σύμφωνα με στοιχεία από τη μελέτη Framingham Heart Study.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ένα ποσοστό 10-20% εξ αυτών αναπτύσσει κολπική μαρμαρυγή και αν ένα μέλος της οικογένειάς τους έχει ήδη αυτή την ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού, τότε ο κίνδυνός τους διπλασιάζεται.

Πώς να μειώσετε τον  κίνδυνο εγκεφαλικού από κολπική μαρμαρυγή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι η συνταγογράφηση αντιπηκτικών αίματος. Αυτά τα φάρμακα δεν αραιώνουν πραγματικά το αίμα, αυτό που επί της ουσίας κάνουν, είναι να καθιστούν λιγότερο πιθανό το σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος.

Οταν κάποιος έχει κολπική μαρμαρυγή δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα είναι ο επόμενος καρδιακός του παλμός, καθώς υπάρχει ταυτόχρονα και αρρυθμία. Δηλαδή κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο άνω κοιλίες της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και εκτός συγχρονισμού με τις δύο κάτω κοιλίες.

Ετσι, το αίμα μπορεί να λιμνάσει και να γίνει στατικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων. Αν η καρδιά εξάγει έναν θρόμβο αίματος, μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή βλάβη σε όποιο όργανο φτάσει.

Λίγα μόλις λεπτά ενός επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής είναι ικανά να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ανωμαλίες στον καρδιακό τους ρυθμό και επομένως κινδυνεύουν με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αλλοι παράγοντες κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου είναι:

• Υψηλή πίεση του αίματος

• Διαβήτης

• Καρδιακή ανεπάρκεια

• Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο

• Αγγειακή νόσος (συμπεριλαμβανομένης της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας και περιφερική αγγειακή νόσο).

Ο κίνδυνος του εγκεφαλικού επεισοδίου σχετίζεται με την ηλικία. Αυξάνεται γύρω στην ηλικία των 65 και ακόμα περισσότερο στην ηλικία των 75. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά την ηλικία των 65 απ’ ό,τι οι άνδρες.

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν αν χρειάζεστε αντιπηκτικά και ποιος μπορεί να είναι ο μελλοντικός σας κίνδυνος για εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν έχετε δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου ή ασθένειες, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αρκετά υψηλός και θα χρειαστείτε αντιπηκτικά. Αν είχατε ένα προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτό από μόνο του σημαίνει πως θα πρέπει να παίρνετε αντιπηκτικά για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ίσος με αυτόν του εγκεφαλικού επεισοδίου

Oι ίδιες ασθένειες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου όταν έχετε έναν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Για τους περισσότερους ανθρώπους οι επιλογές που κάνουν κάθε ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τι ακριβώς πρέπει να κάνουν;

• Λιγότερο καθιστική ζωή

• Αποφυγή του αλκοόλ

• Απώλεια βάρους

• Επιθετική αντιμετώπιση και διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

• Καλή ποιότητα ύπνου

• Θεραπεία της υπνικής άπνοιας, αν υπάρχει

• Διακοπή του καπνίσματος

• Διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Αν θέλετε πραγματικά να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και κολπικής μαρμαρυγής, συνολικά, πρέπει να πάρετε σοβαρά τους κινδύνους που αναφέρονται παραπάνω. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία μιας ασθένειας και μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας, αφού ποτέ δεν είναι αργά για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.