Η πρωτεΐνη στο δέρμα των ψαριών βοηθά στην επούλωση πληγών

Η εφαρμογή του κολλαγόνου πάνω σε τραύματα μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να θεραπευτεί γρηγορότερα, αλλά όταν το κολλαγόνο προέρχεται από ζώα μεταφέρει και έναν μικρό κίνδυνο ασθενειών.

Αυτό έχει δείξει η εμπειρία σε ό,τι αφορά το κολλαγόνο από ζώα όπως οι αγελάδες και οι χοίροι.

Τώρα, όμως, μια νέα μελέτη δείχνει πως το κολλαγόνο από το ψάρι τιλάπια μπορεί να προσφέρει μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.

Η Tian Zhou, από την Ιατρική Σχολή Jiaotong του Πανεπιστημίου της Κίνας στη Σαγκάη και οι συνεργάτες της παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό ACS Applied Materials and Interfaces.

Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου της πρωτεΐνης στο σώμα μας. Είναι το κύριο συστατικό για τους συνδετικούς ιστούς, τους τένοντες, το δέρμα, τα οστά, τους χόνδρους, τα αιμοφόρα αγγεία και τις μεμβράνες.

Το κολλαγόνο είναι «το στημόνι και το υφάδι» που κρατά τους ιστούς ενωμένους σε διαφορετικές μορφές, από τα μοριακά καλώδια που ενισχύουν τα ελαστικά φύλλα των ινών των τενόντων που υποστηρίζουν το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Και όταν προσθέσει κανείς μεταλλικούς κρυστάλλους στο κολλαγόνο, έχει το βασικό υλικό για την κατασκευή των οστών και των δοντιών.

Οι επιδέσεις των πληγών που είναι κατασκευασμένες από κολλαγόνο, έχουν πολλά πλεονεκτήματα, καθώς κρατούν μακριά τα βακτήρια, είναι εύκολο να τοποθετηθούν και βεβαίως είναι υποαλλεργικές και χωρίς πόνο. Ωστόσο, επειδή είναι κατασκευασμένες από κολλαγόνο που λαμβάνεται από τις αγελάδες και τους χοίρους (βόειο και χοίρειο κολλαγόνο), φέρουν επίσης και έναν μικρό κίνδυνο μεταφοράς ασθενειών, όπως για παράδειγμα ο αφθώδης πυρετός.

Το κολλαγόνο από τα ψάρια δεν θα εμπεριείχε κίνδυνο τέτοιων ασθενειών, όμως θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικό; Οι ερευνητές αποφάσισαν να βρουν απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.

Για τη μελέτη έφτιαξαν νανοΐνες από το κολλαγόνο του ψαριού τιλάπια και τις χρησιμοποίησαν για την κάλυψη των πληγών του δέρματος σε αρουραίους. Η ομάδα διαπίστωσε πως τα τραύματα των αρουραίων με τους επιδέσμους από νανοΐνες επουλώθηκαν πιο γρήγορα απ’ ό,τι τα τραύματα αρουραίων χωρίς αυτούς τους επιδέσμους.

Στις εργαστηριακές δοκιμές, οι ερευνητές βρήκαν τρόπους με τους οποίους οι νανοΐνες από κολλαγόνο ψαριού «θα μπορούσαν να προωθήσουν τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων δερματικών κυττάρων», συμπεριλαμβανομένης και της τόνωσης των γονιδίων που κωδικοποιούν διάφορες πρωτεΐνες και παράγοντες ανάπτυξης.

Οι δοκιμές έδειξαν επίσης πως το κολλαγόνο από το ψάρι ήταν απίθανο να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση, μια σημαντική προϋπόθεση για έναν επίδεσμο τραύματος.

Αυτό που μένει τώρα είναι να δοκιμαστεί και να αναπτυχθεί το κολλαγόνο από τιλάπια για κλινική χρήση.

tilapia

Η τιλάπια είναι ένα τροπικό ψάρι του γλυκού νερού που απαντάται στα πολύ ζεστά νερά της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Είναι ένα πολύ δημοφιλές θαλασσινό ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου καλλιεργείται σε ιχθυοτροφεία.

Στην Αυστραλία αντίθετα το τιλάπια προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένες πλωτές οδούς και είναι χαρακτηριστικό πως στο Κουίνσλαντ, οι αρχές το έχουν χαρακτηρίσει ως επιβλαβές ψάρι και μάλιστα υπάρχουν αυστηρές ποινές για όποιον απελευθερώσει τα συγκεκριμένα ήδη ψαριών ζωντανά ή νεκρά στις πλωτές οδούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει