Η ρύπανση συνδέεται με καρδιακές αρρυθμίες και θρόμβους στους πνεύμονες

H ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους ηλικιωμένους και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού και δημιουργίας θρόμβων αίματος στους πνεύμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιπτώσεις της στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι λιγότερο σαφείς, συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Μια ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Υγιεινής Ιατρικής στο Λονδίνο ανέλυσε δεδομένα που συλλέχθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2003 μέχρι το 2009 για τις σχέσεις μεταξύ των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της βραχυπρόθεσμης ρύπανσης του αέρα.

Η έρευνά τους διαπίστωσε πως η βραχυπρόθεσμη ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αρρυθμία (ανώμαλος καρδιακός ρυθμός) και θρόμβους του αίματος στους πνεύμονες, με τη συγκεκριμένη σχέση να είναι ισχυρότερη στους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε κάποια στοιχεία των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία), αλλά χωρίς σαφή στοιχεία για καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου) και εγκεφαλικό επεισόδιο που αντιπροσωπεύει τελικά η διαδικασία της πήξης του αίματος. Οι ηλικιωμένοι και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό παρατηρήθηκε πως βρίσκονταν σε ιδιαίτερο κίνδυνο», λέει ο δρ Ai Milojevic, επικεφαλής της μελέτης.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart, το Βρετανικό Iδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε ότι και προηγούμενες μελέτες είχαν στοχοποιήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως υπεύθυνη για καρδιακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, που οι επιπτώσεις τους ήταν πολύ χειρότερες σε ευάλωτα άτομα.

«Αυτή η έρευνα προσθέτει βαρύτητα σε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, αλλά προχωρά ακόμα περισσότερο, καθώς δείχνει μια σχέση μεταξύ της ρύπανσης του αέρα και του αυξημένου κίνδυνο θρόμβων αίματος στους πνεύμονες, καθώς και του καρδιακού ρυθμού», σχολιάζει σχετικά η Julie Ward.

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει