Η ρύπανση της ατμόσφαιρας επιδεινώνει την πιτυρίδα

Μελετώντας τα βαθύτερα αίτια της πιτυρίδας, που επηρεάζει περίπου το μισό πληθυσμό, η επιστημονική ομάδα της εταιρείας Procter and Gamble διαπίστωσε ότι η ρύπανση μπορεί να χειροτερέψει σημαντικά την πιτυρίδα.

Συγκεκριμένα, τα κρανία των πασχόντων από πιτυρίδα βρίσκονται υπό συνεχή επίθεση από οξέα τα οποία τροποποιούνται χημικά από υψηλής δραστικότητας μόρια στο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον ερεθισμό του δέρματος και την εμφάνιση συμπτωμάτων πιτυρίδας.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως οι αιτίες της πάθησης είναι πολύ πιο περίπλοκες από ό,τι προηγουμένως πίστευαν οι ειδικοί.

Πριν από 15 χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μία ουσία που εμφανίζεται φυσικά στα κρανία των ανθρώπων και τρέφεται με τα έλαια που παράγονται από το δέρμα είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση της πάθησης.

Η ουσία, που ονομάζεται Malassezia globosa, παράγει ένα όξινο παραπροϊόν, που μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, με αποτέλεσμα την πιτυρίδα. Ωστόσο, επηρεάζει μόνο μέρος του πληθυσμού και αυτό σε διάφορους βαθμούς.

«Η γενετική παίζει ρόλο στο πώς το τριχωτό της κεφαλής αντιδρά στην παρουσία της Malassezia, αλλά είναι σαφές ότι υφίστανται και άλλοι παράγοντες. Η θερμοκρασία, η ρύπανση και ο ιδρώτας μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση», δήλωσε η Ρολάντα Γουίλκερσον, επικεφαλής της μελέτης.

Ωστόσο, είναι γεγονός πως αυτοί που υποφέρουν από πιτυρίδα εμφανίζουν έως και έξι φορές υψηλότερα επίπεδα ενός οξειδωτικού βιοδείκτη στο τριχωτό της κεφαλής τους, ο οποίος επηρεάζεται από τη μόλυνση. Επίσης οι άνθρωποι που κατοικούν σε πιο μολυσμένες περιοχές εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης πιτυρίδας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει