Ενα νόστιμο πιάτο με γαρίδες και αντζούγιες, μέσα σε σάλτσα ντομάτας που ολοκληρώνεται με γαρνίρισμα από μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού, ιδιαίτερα χαμηλό σε λιπαρά και εξίσου χαμηλό σε θερμίδες.
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 35 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά
• 500g πατάτες
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
• 4 κλωνάρια σέλινο, κομμένο σε κομμάτια
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 2 φιλέτα αντζούγιας, ψιλοκομμένα
• 1 πρέζα ψιλοκομμένες κόκκινες αποξηραμένες καυτερές πιπεριές
• 400g ψιλοκομμένες ντομάτες
• 250ml λευκό κρασί
• 200ml ζωμός λαχανικών
• 400g γαρίδες, καθαρισμένες
• Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλατισμένη κάπαρη
• 1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• Φρυγανισμένο ψωμί για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες
• Βάλτε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό και αφήστε τις να βράσουν. Ελαττώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν αλλά να δείχνουν «ζωντανές». Στραγγίξτε και όταν κρυώσουν αρκετά, ώστε να μπορέσετε να τις διαχειριστείτε, κόψτε τις σε φέτες
• Παράλληλα, ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο, το σκόρδο, τις αντσούγιες και το τσίλι, αλατοπιπερώστε και μαγειρέψτε για 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
• Δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια έως υψηλή και προσθέστε τις ντομάτες, το κρασί και το ζωμό και μαγειρέψτε για 15 λεπτά
• Προσθέστε τις γαρίδες, το χυμό λεμονιού, την κάπαρη και τις πατάτες. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά περισσότερο, ή μέχρι οι γαρίδες να πάρουν ροζ χρώμα. Ανακατέψτε μαζί το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και ρίξτε το πάνω από το στιφάδο
• Σερβίρετε (προαιρετικά) με φρυγανισμένο ψωμί για… βουτιές στη σάλτσα
Διατροφικά στοιχεία
Θερμίδες: 308
Πρωτεΐνες: 22g
Υδατάνθρακες: 29g
Λιπαρά: 7g
Κορεσμένα: 1g
Ινες: 5g
Ζάχαρη: 10g
Αλάτι: 1g