H σοβαρή ασθένεια της συζύγου αυξάνει τον κίνδυνο διαζυγίου

Η σοβαρή ασθένεια αυξάνει τον κίνδυνο του διαζυγίου για τα πιο ώριμα παντρεμένα ζευγάρια, αλλά αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο βαριά άρρωστος είναι η σύζυγος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο  Purdue στην Ιντιάνα μελέτησαν πάνω από 2.700 ώριμα παντρεμένα ζευγάρια από το 1992 μέχρι το 2010. Σχεδόν το ένα τρίτο των γάμων, οδήγησαν σε διαζύγιο και σχεδόν στις μισές από τις περιπτώσεις είχε αρρωστήσει η σύζυγος. Οι ερωτηθέντες είχαν προσβληθεί από καρκίνο, καρδιακά προβλήματα, πνευμονοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Η ασθένεια ενός ατόμου είναι αγχωτική για το ζευγάρι και έχει εντοπιστεί επίσης ως λόγος για μειωμένη ποιότητα του γάμου», τόνισε η δρ Amelia Karraker, μία από τις συντάκτριες της μελέτης.

Η μελέτη δεν εξέτασε γιατί η ασθένεια της γυναίκας δημιουργούσε περισσότερες πιθανότητες για διαζύγιο, αλλά η Karraker εκτιμά ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες τείνουν να είναι οι «φροντιστές» σε μια σχέση και η ασθένειά τους μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση σε έναν άνδρα, όταν θα κληθεί να αναλάβει αυτός το συγκεκριμένο ρόλο. Αντίθετα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ήταν λιγότερο πιθανό το ζευγάρι να οδηγηθεί στο διαζύγιο όταν ήταν ο σύζυγος αυτός που έχει αρρωστήσει σοβαρά.

«Η φροντίδα ενός ασθενούς μπορεί να είναι τόσο αγχωτική κατάσταση για τον φροντιστή που  μπορεί να οδηγήσει και τον ίδιο σε ασθένεια, ακόμα και σε θάνατο», σύμφωνα με την Karraker.

Aπό την πλευρά του, ο δρ Jacob Ham, κλινικός ψυχολόγος και διευθυντής στο Mount Sinai, αναφέρει πως η ασθένεια αποτελεί μια «τεράστια απειλή» για την αίσθηση προσκόλλησης ενός ατόμου στον σύντροφό του.

«Κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε με τραύμα ή με απώλεια, νοιώθουμε την επιθυμία να αναζητούμε ασφάλεια και υποστήριξη σ’ αυτόν που αγαπάμε. Εάν η απειλή σημαίνει ότι μπορεί να χάσουμε το πρόσωπο στο οποίο απευθυνόμαστε, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, η διαπίστωση ότι ένας άνδρας είναι περισσότερο πιθανό να εγκαταλείψει την άρρωστη σύζυγό του, ήταν έκπληξη ακόμα και για τους ερευνητές.

«Δεν περίμενα να είναι τόσο ισχυρή και τόσο σαφής αυτή η τάση εγκατάλειψης της γυναίκας που είναι άρρωστη. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε η παραμικρή σχέση με την αντίστοιχη συμπεριφορά των γυναικών (σε περίπτωση αρρώστιας του συζύγου τους) είναι εντυπωσιακό. Τα αποτελέσματα της μελέτης κάνουν τους άνδρες να παρουσιάζονται σαν… κόπανοι, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποιος ξεκινά τις διαδικασίες για το διαζύγιο», λέει η Karraker.

Ο δρ Ham, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα , είπε ότι οι άνδρες έχουν συχνά προβλήματα σύνδεσης με τα συναισθήματά τους και ότι αυτό θα μπορούσε να τους κάνει να μην βλέπουν πραγματικά τα όσα συμβαίνουν στο γάμο τους.

«Οι γυναίκες είναι πιο πρόθυμες και ικανές να παλέψουν για την αγάπη. Οταν ένας στρεσογόνος παράγοντας, όπως η ασθένεια, μπαίνει στο παιχνίδι, ο άνδρας θα εξαφανιστεί, ενώ η γυναίκα θα είναι εκεί για να πολεμήσει».

Καθώς η ασθένεια κάνει τον γάμο πιο ευάλωτο, η επίγνωση των επιπτώσεών της, μπορεί να βοηθήσει το γάμο να επιβιώσει. Η συναισθηματική σύνδεση είναι το μυστικό για την επιβίωση του γάμου, σύμφωνα με τον δρα Ham.

«Το κλειδί είναι να θρηνήσουν την απώλεια από κοινού. Αν είναι να ανησυχούν, θα πρέπει να το κάνουν όλοι μαζί. Είναι πιο υποφερτή η ασθένεια όταν γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό, αγαπημένο πρόσωπο στη ζωή μας, είναι πρόθυμο να περάσει τη διαδικασία μαζί μας», λέει χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει