Η πολλή τηλεόραση σκοτώνει προειδοποιούν οι ερευνητές

Οι άνθρωποι που παρακολουθούν τηλεόραση για τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα χρόνια σε σχέση με αυτούς που παρακολουθούν λίγο ή καθόλου τηλεόραση.

Αυτή υποστηρίζει νέα μελέτη, τελευταία μιας σειράς από μελέτες που δείχνουν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να σκοτώσει. Ομως, η νέα μελέτη περιέχει αρκετές ανατροπές. Οπως για παράδειγμα πως η πολλή τηλεόραση είναι πολύ πιο θανατηφόρα από το να κάθεται κάποιος σε ένα γραφείο, έστω και μπροστά από έναν υπολογιστή, ή να οδηγεί όλη την ημέρα ένα αυτοκίνητο. Και μάλιστα η επίδραση αυτή δεν παρατηρήθηκε μόνο σε ηλικιωμένους, αλλά παρατηρήθηκε σε σχετικά νέους, υγιείς και εύπορους ανθρώπους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι ενήλικες μπορούν και πρέπει να εξετάσουν το θέμα της αύξησης της σωματικής τους δραστηριότητας, προκειμένου να αποφευχθεί η μακροχρόνια καθιστική περίοδος και να μειώσουν την παρακολούθηση τηλεόρασης σε μία ή το πολύ δύο ώρες την ημέρα», λέει ο δρ Martinez-Gonzalez του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

Ο Martinez-Gonzalez και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια συνεχιζόμενη μελέτη 13.284 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 37, που παρακολούθησαν τηλεόραση 1,6 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο.

Οι Ισπανοί συμμετέχοντες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 2 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή και 1 ώρα την ημέρα στην οδήγηση. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για περίπου 8 χρόνια.

«Οι συμμετέχοντες  που παρακολουθούσαν τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα τηλεόραση, είχαν διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από ό,τι εκείνοι που παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα», ανέφερε ο Martinez-Gonzalez στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι εθελοντές στη μελέτη φάνηκε ότι ήταν σε γενικές γραμμές πιο υγιείς από το μέσο Ισπανό. Στα 8 αυτά χρόνια μόνο 97 έχασαν τη ζωή τους σε σχέση με τα 128 άτομα της ίδιας ηλικίας, φύλου, εισοδήματος κ.λπ. εκτός μελέτης που έχασαν τη ζωή τους. Από όσους συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους, 19 άνθρωποι πέθαναν από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, 46 πέθαναν από καρκίνο και 32 από κάποια άλλη αιτία.

Για κάθε επιπλέον δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση πέρα και πάνω από μία ώρα την ημέρα, οι εθελοντές είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, 21% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 55% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάτι άλλο και αυτό λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο τους, αν κάπνιζαν, αν ήταν παχύσαρκοι και το αν ακολουθούσαν μια υγιεινή, μεσογειακή διατροφή.

Αυτό ταιριάζει με άλλες πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι για κάθε δύο ώρες που περνάει ο μέσος Αμερικανός μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 8%, του καρκίνου του ενδομητρίου κατά 10% και του καρκίνου του πνεύμονα κατά 6%.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα την απάντηση, αλλά αν είστε τύπος ανθρώπου που έχει πολύ χρόνο, αλλά τον ξοδεύει μπροστά στην τηλεόραση ή έχετε επίσης καθιστικές συμπεριφορές, όπως να μην βγαίνετε έξω πολύ και να μην έχετε σωματική δραστηριότητα, αυξάνει τον κίνδυνο», λέει ο δρ Martinez-Gonzalez.

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση έχουν την τάση να καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό.

Η πολλή τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει το πώς το σώμα διαχειρίζεται τη χοληστερόλη ή τους υδατάνθρακες, ενώ μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

«Σε σύγκριση με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου ή με τη δουλειά σε έναν υπολογιστή, η τηλεόραση είναι μια πολύ παθητική δραστηριότητα. Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης μειώνει το μεταβολισμό, αφού ο άνθρωπος κάθεται αδρανής χωρίς να κάνει τίποτα», λένε οι ερευνητές που συνιστούν στον πληθυσμό να παρακολουθεί λιγότερη τηλεόραση και να ασκείται περισσότερο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει