Η Ουρουγουάη νομιμοποίησε τη μαριχουάνα

Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποποινικοποίησε την μαριχουάνα και θεσμοθέτησε την νόμιμη καλλιέργεια και χρήση της.

Μετά από σχεδόν 12 ώρες συζήτησης οι γερουσιαστές έδωσαν στην κυβέρνηση την τελική τους έγκριση στο ιστορικό νομοσχέδιο.

Ο νόμος επιτρέπει στους Ουρουγουανούς άνω των 18 ετών να αγοράσουν μέχρι 40 γραμμάρια μαριχουάνας το μήνα ή να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης, εφόσον εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες. Τα κλαμπ μαριχουάνας θα αποτελούνται από 15 έως 45 μέλη και θα μπορούν να αναπτύσσουν έως 99 φυτά κάνναβης ανά ομάδα. Η χρήση μαριχουάνας από ανηλίκους και ξένους απαγορεύεται.

Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Απρίλιο του 2014.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση της λατινοαμερικάνικης χώρας ελπίζει ότι θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των καρτέλ ναρκωτικών, ενώ την ίδια στιγμή οι επικριτές της υποστηρίζουν πως θα εκθέσει περισσότερους ανθρώπους στα ναρκωτικά.

Δεκάδες υποστηρικτές του νομοσχεδίου που πρότεινε ο αριστερός Πρόεδρος Jose Mujica, συγκεντρώθηκαν έξω από το Κογκρέσο στο Μοντεβιδέο, όπου επρόκειτο να γίνει η ψηφοφορία.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στους συναδέλφους του γερουσιαστές, Roberto Conde είπε ότι ήταν μια αναπόφευκτη αντίδραση στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι ο «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών απέτυχε.

Ο Conde επισήμανε πως η Ουρουγουάη όφειλε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση, καθώς τα σύνορά της χρησιμοποιήθηκαν από τα καρτέλ για να περάσουν λαθραία τα ναρκωτικά σε γειτονικές χώρες.

Πολλοί γερουσιαστές, όμως, μίλησαν εναντίον του νομοσχεδίου πριν αυτό τελικά ψηφιστεί με 16 ψήφους υπέρ και 13 κατά.

«Αυτό το πρόγραμμα προβλέπει ένα κοινωνικό πείραμα και όμως δεν σέβεται καμία από τις ηθικές εγγυήσεις που είναι απαραίτητες σε ένα πείραμα, καθώς η μαριχουάνα είναι μια ουσία που προκαλεί βλάβες στον άνθρωπο. Η Ουρουγουάη δεν θα πρέπει να πειραματίζεται με το λαό της», τόνισε ο Alfredo Solari, μέλος της αντιπολίτευσης.

Τo σχέδιο νόμου είχε ήδη εγκριθεί από την Κάτω Βουλή της Ουρουγουάης τον Ιούλιο και είχε από τότε δεχθεί διεθνείς επικρίσεις. Το Διεθνές Οργανο Ελέγχου Ναρκωτικών προειδοποίησε πως «ο νόμος είναι σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις των διεθνών συνθηκών που αφορούν τα ναρκωτικά, τις οποίες έχει υπογράψει και η Ουρουγουάη».

Η ιστορική έγκριση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων συζητήσεων για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική, καθώς μια ομάδα πρώην προέδρων συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Κολομβίας, έχουν ζητήσει την νομιμοποίηση της μαριχουάνας.

Ομως, ο πρόεδρος της Ουρουγουάης πρόσφατα σε μια συνέντευξη επέκρινε τους πρώην ηγέτες για το γεγονός ότι μόνο μιλούσαν για την νομιμοποίηση της μαριχουάνας, αλλά όταν ήρθε η ώρα των πράξεων, άφησαν τα σχέδια και τα λόγια στο γραφείο τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο ο Πάπας Φραγκίσκος στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βραζιλία, είχε επικρίνει τα σχέδια νομιμοποίησης των ναρκωτικών, χωρίς όμως να κατονομάσει ευθέως την Ουρουγουάη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει