H βαριά κατάθλιψη συνδέεται με φλεγμονή στον εγκέφαλο

Η κλινική κατάθλιψη σχετίζεται με αύξηση κατά 30% της φλεγμονής στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry.

Η φλεγμονή είναι μία φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στη μόλυνση ή την ασθένεια. Το σώμα συχνά χρησιμοποιεί τη φλεγμονή για να προστατεύσει τον εαυτό του, όπως όταν έχουμε ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο και δημιουργείται φλεγμονή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον εγκέφαλο. Όμως, η υπερβολική φλεγμονή είναι όχι μόνο άχρηστη, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Ολοένα και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία υποδηλώνουν πως η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μερικά καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως η χαμηλή διάθεση, η απώλεια της όρεξης και η μειωμένη ικανότητα ύπνου.

Αυτό που διερεύνησε η νέα μελέτη ήταν αν η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε βαριάς μορφής κατάθλιψη, ανεξάρτητα από άλλες σωματικές ασθένειες.

Ερευνητές από το Κέντρο Εξάρτησης και Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Τορόντο του Καναδά, χρησιμοποίησαν τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να πάρουν εικόνα των εγκεφάλων 20 ασθενών με κατάθλιψη και 20 υγιών συμμετεχόντων που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Ειδικότερα, η ομάδα μέτρησε την ενεργοποίηση των μικρογλοιακών κυττάρων, δηλαδή των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φλεγμονώδη απόκριση του εγκεφάλου.

Οι τομογραφίες έδειξαν σημαντική φλεγμονή στους εγκεφάλους των ανθρώπων με κατάθλιψη και η φλεγμονή ήταν πιο σοβαρή μεταξύ των συμμετεχόντων που έπασχαν από βαριά κατάθλιψη. Οι εγκέφαλοι των ατόμων που βίωναν κλινική κατάθλιψη παρουσίασαν μια φλεγμονώδη αύξηση κατά 30%.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τους δείκτες της φλεγμονής στο αίμα σε καταθλιπτικά άτομα, σε μια προσπάθεια να βρουν το κατά πόσον η φλεγμονή είναι επακόλουθο της κατάθλιψης ή είναι η φλεγμονή που συμβάλλει στην μείζονα κατάθλιψη (κάτι ανάλογο με το ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα…).

Για παράδειγμα, μια μελέτη που διεξήχθη το 2012 από το Πανεπιστήμιο Duke και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των σωρευτικών καταθλιπτικών επεισοδίων που βιώνουν οι συμμετέχοντες στη μελέτη και στα αυξημένα επίπεδα ενός δείκτη φλεγμονής στο αίμα τους που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν πως υπάρχει ένα μονοπάτι από την κατάθλιψη στην παιδική ηλικία, που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα της CRP, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό άλλων συμπεριφορών που αφορούν την υγεία και οι οποίες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη φλεγμονή. Δεν βρήκαμε κανένα μονοπάτι που να οδηγεί από τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη σε αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ William Copeland.

Η ομάδα του Duke κατέληξε έτσι στο συμπέρασμα, πως είναι πιο πιθανό η κατάθλιψη να συμβάλλει στην ανάπτυξη της φλεγμονής στο σώμα, παρά το αντίθετο, ότι δηλαδή η κατάθλιψη μπορεί να προκύπτει ως συνέπεια της φλεγμονής.

Η ανακάλυψη αυτή έχει σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη νέων θεωριών που αφορούν μια σημαντική ομάδα ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη. Παρέχει έναν δυναμικό νέο στόχο είτε για να αντιστραφεί η φλεγμονή του εγκεφάλου, είτε για να στραφούν οι επιστήμονες σε μια προσπάθεια «επισκευής» της, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματά της.

Η σοβαρή κατάθλιψη επηρεάζει το 4% του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, περισσότερα από τα μισά άτομα με μείζονα κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

«Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη ασθένεια και γνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερες από μία βιολογικές αλλαγές να γίνουν σε κάποιον που έχει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Αλλά τώρα πιστεύουμε πως η φλεγμονή στον εγκέφαλο είναι μία απ’ αυτές τις αλλαγές και η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει