Η βιταμίνη D μπορεί να ανακουφίσει την ινομυαλγία

Οι άνθρωποι που πάσχουν από τον χρόνιο πόνο της ινομυαλγίας, μπορούν να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, αν πάσχουν από χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη από την Αυστρία που δημοσιεύεται στο περιοδικό Pain.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία, που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, κούραση και διάφορα άλλα συμπτώματα, με την ακριβή αιτία της ασθένειας να παραμένει ασαφής.

Στη μελέτη οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Florian Wepner, της Ορθοπεδικής Πτέρυγας του Νοσοκομείου Speising της Βιέννης, επιδίωξαν να ανακαλύψουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και των ασθενών με το χρόνο πόνο της ινομυαλγίας. Η βιταμίνη D συχνά αποκαλείται «βιταμίνη του ήλιου», επειδή έχει κατασκευαστεί από το σώμα μέσω της δραστηριότητας του ηλιακού φωτός στο δέρμα.

Η ομάδα του Wepner ξεκίνησε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη σε 30 γυναίκες με ινομυαλγία που είχαν επίσης χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D. Μερικές από τις γυναίκες έλαβαν συμπληρώματα για 25 εβδομάδες και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 24 επιπλέον εβδομάδες.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως εκείνες που πήραν συμπληρώματα, ανέφεραν λιγότερο πόνο και κούραση το πρωί με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν τα συμπληρώματα.

«Η βιταμίνη D μπορεί να θεωρηθεί ως σχετικά ασφαλής και οικονομική επεξεργασία και μια εξαιρετικά αποδοτική εναλλακτική λύση ή συμπλήρωμα στην ακριβή φαρμακολογική θεραπεία. Τα επίπεδα της βιταμίνης D θα πρέπει να παρακολουθούνται σε ασθενείς με ινομυαλγία ειδικά το χειμώνα που τείνουν να είναι χαμηλότερα λόγω της μικρότερης έκθεσης στον ήλιο και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες», δήλωσε ο Wepner.

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα. Οταν ένας ασθενής έχει χαμηλά επίπεδα, ο χώρος που έχει αποθηκευτεί πρέπει να συμπληρωθεί εκ νέου κι αυτό διαρκεί εβδομάδες ή μήνες για να συμβεί. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να αργήσουν να γίνουν ορατά τα οφέλη από την λήψη συμπληρωμάτων της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Οσοι χρησιμοποιούν συμπληρώματα βιταμίνης D, ωστόσο, θα πρέπει να είναι σε άμεση συνεργασία με το γιατρό τους για τη λήψη τους. Κι αυτό επειδή η υπερβολική λήψη βιταμίνης D μπορεί να είναι τοξική και να προκαλέσει βλάβες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει