Η βότκα ευθύνεται για το μεγάλο αριθμό πρόωρων θανάτων στη Ρωσία

Μπορεί το «να ζνταρόβιε» των Ρώσων να είναι μία από τις πιο γνωστές προπόσεις όταν οι άνθρωποι θέλουν να ευχηθούν «στην υγειά σας» με το ποτήρι στο χέρι, αλλά πολλούς απ’ αυτούς δεν τους… αγγίζει καν.

Αυτό διαπιστώνει νέα μελέτη, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet, που αναφέρει πως το 25% των Ρώσων ανδρών πεθαίνουν πριν φτάσουν τα 55 τους χρόνια και οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στο αλκοόλ και πιο συγκεκριμένα στη βότκα.

Οι Ρώσοι άνδρες που πίνουν τρία μπουκάλια βότκα την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη και αυτό εξηγεί γιατί οι Ρώσοι έχουν ένα από τα πιο χαμηλά προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, ζουν δηλαδή κατά μέσο όρο μέχρι τα 64 χρόνια, σε σύγκριση για παράδειγμα με τα 76 που ζουν οι άνδρες στις ΗΠΑ.

«Η βότκα ή άλλα ισχυρά αλκοολούχα ποτά, αποτελούν μια σημαντική αιτία θανάτου στη Ρωσία. Ομως, οι έλεγχοι που έχουν ως στόχο να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να βοηθούν. Τα ποσοστά θνησιμότητας στη Ρωσία είχαν μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία 30 χρόνια, λόγω διαφοροποιήσεων στα περιοριστικά μέτρα κατανάλωσης αλκοόλ της εκάστοτε πολιτικής Αρχής, επί Γκορμπατσόφ, Γέλτσιν και Πούτιν και το κύριο αποτέλεσμα αυτών των διακυμάνσεων ήταν ο θάνατος από βότκα», τόνισε ο Βρετανός εμπειρογνώμονας Richard Peto του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ασχολήθηκε με τη μελέτη μαζί με άλλους Βρετανούς αλλά και Ρώσους ερευνητές.

Oι ερευνητές εξέτασαν 200.000 άτομα σε τρεις πόλης της Σιβηρίας, τις Barnaul, Byisk, και Tomsk, πάνω από 10 χρόνια από το 1999 μέχρι το 2008, καθώς αυτές οι πόλεις αντικατοπτρίζουν το μέσο ρωσικό πληθυσμό. Ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος και για την υγεία τους, ενώ στην πορεία των χρόνων, κοίταξαν αν κάποιοι απ’ αυτούς πέθαναν και πότε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στους άνδρες καπνιστές που έτυχε να είναι παράλληλα και δυνατοί πότες. Ξεχώρισαν εκείνους που είχαν ήδη κάποια ασθένεια όταν τους έδωσαν το ερωτηματολόγιο και κατέληξαν σε 57.000 άνδρες. Οι άνδρες ηλικίας 35 έως 54 ετών που έπιναν λιγότερο από ένα μπουκάλι βότκα την εβδομάδα, είχαν 16% πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 20% για τους άνδρες που έπιναν περισσότερα από τρία μπουκάλια την εβδομάδα και 35% για εκείνους που έπιναν πάνω από 3 μπουκάλια βότκα σε εβδομαδιαία βάση.

Οι περισσότεροι άνδρες έπιναν ένα μπουκάλι ή λιγότερο την εβδομάδα, αλλά 2.842 άνδρες δήλωσαν ότι έπιναν τρία ή περισσότερα μπουκάλια την εβδομάδα. Από το 2005 η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η ανδρική θνησιμότητα πριν την ηλικία των 55 ετών, μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ηπατική ανεπάρκεια και άλλες ασθένειες, ενώ οι πότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας ατυχημάτων, ή ακόμα και να πέσουν θύματα δολοφονιών. Οι άνθρωποι δε που πίνουν και καπνίζουν ταυτόχρονα, αυξάνουν τον κίνδυνο των νόσων ακόμα περισσότερο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει