Η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α οδηγεί σε τοξικότητα

Η κατανάλωση υπερβολικής βιταμίνης Α που είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, καθώς στις λιποδιαλυτές βιταμίνες η περίσσεια αποθηκεύεται στο σώμα, συχνά στο σημείο της βλάβης.

Τα συμπτώματα τοξικότητας από βιταμίνη Α σπάνια εμφανίζονται ως αποτέλεσμα διατροφής πλούσιας σε βιταμίνη Α. Μπορεί όμως να εμφανιστούν συμπτώματα τοξικότητας όταν κάποιος παίρνει συμπληρώματα βιταμίνης Α.

Ο ιατρικός όρος για την τοξικότητα της βιταμίνης Α είναι «υπερβιταμίνωση Α». Αυτό σημαίνει πως στο σώμα έχει αποθηκευτεί πάρα πολλή βιταμίνη Α και το σώμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί καλά σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί λόγω συνεπούς υπερδοσολογίας βιταμίνης Α για μεγάλο χρονικό διάστημα ή με την κατανάλωση υπερβολικής βιταμίνης Α σε μία μόνο δόση.

Εάν καταναλώνετε πάρα πολλή βιταμίνη Α για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να μεταφέρετε σε ένα παιδί σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν από τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α.

Υπάρχουν τρία άλλα συχνά συμπτώματα της μακροχρόνιας υπερδοσολογίας βιταμίνης Α:

Επιπλοκές της ηπατικής λειτουργίας

Προβλήματα οστικής πυκνότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση

Δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος

Αυτή η κατάσταση είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν κάποιος ακολουθεί σκόπιμα μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Α ή λαμβάνει καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Α.

Βραχυπρόθεσμα, η εντατική υπερδοσολογία βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, πονοκεφάλους, διαταραχές της όρασης, λιποθυμία, αίσθημα ζάλης και δυσκολία συντονισμού.

Πόση βιταμίνη Α, όμως, θεωρείται υπερβολική δόση; Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 10.000 IU βιταμίνης Α κάθε μέρα.

Τα παιδιά δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 3.000 IU βιταμίνης Α κάθε μέρα.

Τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 2.000 IU βιταμίνης Α κάθε μέρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει