Η υποτροπιάζουσα κατάθλιψη συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες κρίσεις κατάθλιψης μπορεί να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις, υποστηρίζει νέα αυστραλιανή έρευνα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ανακάλυψαν ότι όσοι υποφέρουν από χρόνια κατάθλιψη έχουν σημαντικά μικρότερο ιππόκαμπο απ’ ό,τι οι υγιείς άνθρωποι. Όπως αναφέρουν, η ψυχική αυτή ασθένεια τείνει να συρρικνώνει αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, την αποθήκευση των αναμνήσεων και τη σύνδεσή τους με άλλα συναισθήματα.

Η μνήμη και τα συναισθήματα συνδέονται, καθώς τείνουμε να σχηματίζουμε μνήμες γύρω από συναισθηματικά γεγονότα, για παράδειγμα, θυμόμαστε κάποιον που μας έκανε να γελάσουμε ή να νιώσουμε ντροπή.

Ενώ οι άνθρωποι που υπέφεραν ένα επεισόδιο κατάθλιψης είχαν παρόμοιο μέγεθος ιππόκαμπου με κάποιον υγιή, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου ήταν συρρικνωμένη σε εκείνους που είχαν βιώσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις της διαταραχής αυτής.

«Αυτό υποδηλώνει, ότι η κατάθλιψη συρρικνώνει τον ιππόκαμπο», αναφέρουν οι ερευνητές του αυστραλιανού πανεπιστημίου.

Επομένως, η συγκεκριμένη έρευνα τονίζει την ανάγκη της πρώιμης θεραπείας της κατάθλιψης, ειδικά στους εφήβους και τους νέους ανθρώπους, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Η έρευνα ήταν παγκόσμια και έγινε σε ένα δείγμα 9.000 και πλέον και ανθρώπων. Είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει και που συγκρίνει το μέγεθος του εγκεφάλου σε ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη και σε υγιή άτομα.

Η κατάθλιψη είναι μια πολύ κοινή ψυχική ασθένεια, η οποία επηρεάζει τουλάχιστον έναν στους έξι ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει