Iνομυώματα μήτρας: Αίτια, συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι μη-καρκινικές αυξήσεις του μυϊκού ιστού της μήτρας. Μπορεί να κυμαίνονται σε αριθμό και μέγεθος από μία ενιαία ανάπτυξη μέχρι πολλαπλές αυξήσεις και μπορεί να είναι από πολύ μικρά μέχρι πολύ μεγάλα.

Περίπου το 70%-80% των γυναικών αναμένεται να αναπτύξουν ινομυώματα μέχρι τα 50 τους χρόνια.

Ο ιατρικός όρος για τα ινομυώματα είναι λειομυώματα ή μυώματα.

Συμπτώματα: Πίεση

Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν πολύ ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα. Στις γυναίκες που αισθάνονται τα συμπτώματα, οι όγκοι της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν:

* Πίεση στην ουροδόχο κύστη ή στο ορθό

* Συχνουρία

* Δυσκοιλιότητα ή / και πόνο στο ορθό

* Πόνο χαμηλά στην πλάτη ή / και πόνο στην κοιλιά

Αν τα ινομυώματα μεγαλώσουν πολύ, μπορεί να τεντώσουν το στομάχι κάνοντας μια γυναίκα να φαίνεται έγκυος.

Σύμπτωμα: Αλλαγή περιόδου

Τα ινομυώματα μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν αλλαγές στην έμμηνο ρύση μιας γυναίκας όπως:

* Ηπιο έως σοβαρό πόνο και κράμπες

* Βαριά αιμορραγία, μερικές φορές με θρόμβο στο αίμα

* Μεγαλύτερη ή πιο συχνή έμμηνο ρύση

* Κηλίδες αίματος ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Ινομυώματα ή ενδομητρίωση;

Τα ινομυώματα είναι μια αιτία σοβαρών πόνων στην έμμηνο ρύση, αλλά ο πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί από ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν ο ιστός από την εσωτερική επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτός ο ιστός διασπάται και αιμορραγεί κατά τη διάρκεια της περιόδου, προκαλώντας επώδυνο ουλώδη ιστό. Ο πόνος των ινομυωμάτων ή η ενδομητρίωση μπορούν επίσης να προκύψουν μεταξύ των περιόδων.

fib1

Τι προκαλεί τα ινομυώματα

Η ακριβής αιτία των ινομυωμάτων είναι άγνωστη. Η ανάπτυξή τους έχει συνδεθεί με τις γυναικείες ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη. Μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που ξεκινούν την περίοδό τους σε νεαρότερη ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυώματα. Αν και η πρόσληψη γυναικείων ορμονών έχει συνδεθεί με τα ινομυώματα, δεν έχει παρατηρηθεί σύνδεση με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.

Τύποι ινομυωμάτων

Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα, που είναι και τα πιο κοινά, αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας και μπορεί μια γυναίκα να τα αισθανθεί γιατί είναι μεγαλύτερα.

Τα υπορρογόνια ινομυώματα, αναπτύσσονται στο εξωτερικό της μήτρας. Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να προκαλέσουν πόνο λόγω του μεγέθους τους ή της πίεσης που ασκούν στα κοντινά όργανα.

Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα αναπτύσσονται ακριβώς κάτω από το εσωτερικό μέρος της μήτρας και μπορεί να μεγαλώσουν μέσα στην κοιλότητας της μήτρας, οδηγώντας σε βαριά αιμορραγία και άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές.

Τα μισχωτά ινομυώματα μεγαλώνουν σε μικρά στελέχη μέσα ή έξω από τη μήτρα.

Είναι δυνατόν να συνυπάρχουν περισσότερα από ένα είδος ινομυωμάτων.

Ποια γυναίκα μπορεί να αναπτύξει ινομυώματα

Ενώ δεν είναι σαφές γιατί οι γυναίκες αναπτύσσουν ινομυώματα, έχουν παρατηρηθεί κάποια πράγματα.

* Συνήθως εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 30 και 40 ετών.

* Αν υπάρχει κάποιο μέλος στην οικογένεια με ινομύωμα αυξάνεται ο κίνδυνος για τις υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειας.

* Ενα υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο με υψηλή πίεση του αίματος, έχει επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλοκές: Ινομυώματα και αναιμία

Μερικές γυναίκες με ινομυώματα που βιώνουν ασυνήθιστα βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, μπορεί να αποκτήσουν αναιμία. Πολλές περιπτώσεις αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου είναι ήπιες και μπορούν να θεραπευτούν με αλλαγές στη διατροφή και με συμπληρώματα σιδήρου. Η αναιμία που παραμένει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και λήθαργο, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα.

Επιπλοκές: Εγκυμοσύνη

Τα ινομυώματα συνήθως δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες με ινομυώματα βιώνουν περισσότερες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν πυελικό πόνο και έντονη αιμορραγία μετά τον τοκετό, που μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ινομυώματα μπορεί να μπλοκάρουν τις σάλπιγγές σας. Τα ινομυώματα που αναπτύσσονται και μεγαλώνουν κατά μήκος του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας μπορεί να καταστήσουν δύσκολο να κρατηθεί σ’ αυτήν ένα γονιμοποιημένο ωάριο.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Δείτε το γιατρό σας αν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα ινομυώματος:

* Βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία

* Περίοδος που έγινε πιο επώδυνη

* Συχνή ούρηση ή ανικανότητα ελέγχου της ροής των ούρων

* Μια αλλαγή στην διάρκεια της περιόδου για διάστημα τριών έως έξι κύκλων

* Νέος επίμονος πόνος ή δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή της λεκάνης

Διάγνωση: Εξετάσεις και απεικόνιση

O γιατρός σας μπορεί να αισθανθεί τα μέτρια και μεγάλα ινομυώματα της μήτρας κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης ρουτίνας. Εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το μέγεθος και τη θέση των άλλων ινομυωμάτων. Για τις γυναίκες που έχουν ινομυώματα και προσπαθούν να μείνουν έγκυες,  υπάρχει ένα τεστ που ονομάζεται υστεροσαλπιγγογραφία, που παρουσιάζει ένα περίγραμμα των σωλήνων της μήτρας και της σάλπιγγας και μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες. Μπορεί, επίσης, να χρειαστούν και κάποιες άλλες διαδικασίες για να απεικονιστεί το εσωτερικό της μήτρας ή η κοιλιά.

Θεραπεία: Αναλγητικά φάρμακα

Αναλγητικά φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πόνων από την εμμηνόρροια.

Θεραπεία: Αντισύλληψη

Τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα μπορούν να διαχειριστούν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αυτό συνήθως οδηγεί σε πιο ήπια έμμηνο ρύση και μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο που σχετίζεται με τα ινομυώματα, όπως η βαριά αιμορραγία και οι κράμπες. Αλλες ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα των ινομυωμάτων περιλαμβάνουν ενέσεις προγεστερόνης ή συσκευές απελευθέρωσης προγεστίνης.

Αλλες ορμονικές θεραπείες

Φάρμακα που ονομάζονται ορμόνες απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (αγωνιστές GnRH) μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων από ινομυώματα, διακόπτοντας την περίοδο και συρρικνώνοντας τα ινομυώματα. Οι αγωνιστές GnRH μπλοκάρουν την παραγωγή οιστρογόνων κι έτσι προκαλούν επίσης απώλεια οστών, εξάψεις και κολπική ξηρότητα. Τα ινομυώματα θα επιστρέψουν στο προηγούμενο μέγεθός τους μετά το τέλος της θεραπείας. Τα παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συρρικνωθούν τα ινομυώματα πριν από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσής τους.

Θεραπεία: Εμβολισμός

Για ήπια έως μέτρια συμπτώματα, ο εμβολισμός των ινομυωμάτων της μήτρας μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή. Ενας καθετήρας οδηγείται προς την αρτηρία της μήτρας. Τα μικροσκοπικά σωματίδια από πλαστικό ή ζελατίνη στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το ινομύωμα, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο εμβολισμός δεν συνιστάται ως επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες σε κάποιο σημείο μετά τη θεραπεία.

Χειρουργική επέμβαση

Μια μυωμεκτομή αφαιρεί συνήθως το μεγαλύτερο ινομύωμα, είτε μέσω ανοικτής χειρουργικής επέμβασης είτε με μικρές τομές. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ινομυώματα μεγαλώνουν πίσω. Σπανίως, μία μυωμεκτομή μπορεί να αφήσει ουλώδη ιστό που καθιστά δύσκολο να μείνει μία γυναίκα έγκυος. Μερικές γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα ή πολύ μεγάλα ινομυώματα, μπορούν να επιλέξουν να έχουν μια υστερεκτομή, μια διαδικασία που αφαιρεί την μήτρα. Η εκτομή του ενδομητρίου, μια διαδικασία που είναι κατάλληλη για τη θεραπεία μικρότερων ινομυωμάτων, καταστρέφει το τοίχωμα της μήτρας, καθιστώντας συνήθως αδύνατο να μείνει μια γυναίκα έγκυος.

Υπερηχογράφημα

Ο υπέρηχος είναι ένας τρόπος να καταστραφούν τα ινομυώματα χωρίς κίνδυνο βλάβης της μήτρας. Η θεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής έντασης κύματα υπερήχων που σκοτώνουν τον ιστό του ινομυώματος. Οι περισσότερες γυναίκες ανακάμπτουν γρήγορα από αυτή τη διαδικασία και μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική τους δραστηριότητα εντός 24 ωρών. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι ακόμα υπό μελέτη και δεν συνιστώνται για γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες.

Ασκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τα ινομυώματα. Σύμφωνα με μελέτη, οι γυναίκες που ασκούνταν επτά ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, είχαν σημαντικά λιγότερα ινομυώματα από τις γυναίκες που γυμνάζονταν λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Η παχυσαρκία είναι, επίσης, παράγοντας κινδύνου για τα ινομυώματα. Ετσι, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο ινομυώματος.

Φροντίδα για την αναιμία

Οι γυναίκες με ινομυώματα που δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο, μέσω της διατροφής, μπορεί να αναπτύξουν αναιμία όταν το σώμα έχει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και τα ενισχυμένα με σίδηρο ψωμιά και δημητριακά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει