Ινοσιτόλη: «Ασπίδα» κατά της χοληστερόλης

Οπως η χολίνη, η ινοσιτόλη μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης ενός ατόμου, ενώ βοηθά και τα μαλλιά να παραμένουν υγιή.

Ακόμα, βοηθά στην πρόληψη εκζεμάτων και την ανακατανομή του λίπους του σώματος.

Θα πρέπει να λάβετε συμπληρωματικές δόσεις ινοσιτόλης; Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, λαμβάνοντας συμπλήρωμα ινοσιτόλης μπορείτε να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα και της χολίνης και της Βιταμίνη Ε. H ινοσιτόλη είναι μέρος του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β. Βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του και συνεργάζεται στενά με τη χολίνη για να μετακινεί τα λίπη από την καρδιά στο συκώτι.

Η ινοσιτόλη και η χολίνη συνδυάζονται για να παράγουν λεκιθίνη, ένα είδος λιπιδίου που απαιτείται για τον σχηματισμό υγιών μεμβρανών για κάθε ζωντανό κύτταρο στο σώμα. Η λεκιθίνη βοηθά να διατηρούνται ο εγκέφαλος, η καρδιά και το ήπαρ υγιή και βοηθά στην απορρόφηση της θειαμίνης (βιταμίνη Β1) και της βιταμίνης Α.

Η ινοσιτόλη είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μαλλιών και, ως συστατικό της λεκιθίνης, βοηθά στην πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης και της σκλήρυνσης των αρτηριών που προκαλείται από τη συσσώρευση χοληστερόλης. Έχει επίσης ειπωθεί ότι έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα, και μελετάται ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού, ακόμη και το Aλτσχάιμερ.

Πώς παράγει το σώμα την δική του ινοσιτόλη; Τα βακτήρια στο έντερο μετατρέπουν το φυτικό οξύ που βρίσκεται σε φυτικές ίνες σε ινοσιτόλη, έτσι ώστε το σώμα να είναι σε θέση να παρασκευάσει τη δική του ποσότητα από την εν λόγω ουσία. Η ινοσιτόλη, επίσης, βρέθηκε σε μια ποικιλία των τροφίμων που περιέχουν μυο-ινοσιτόλη, όπως το πεπόνι, τα εσπεριδοειδή (εκτός από τα λεμόνια), τα καρύδια, η βρώμη, το ρύζι, τα φασόλια, τα ρεβίθια, το συκώτι, το χοιρινό, το μοσχάρι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι κόκκοι λεκιθίνης.

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη ινοσιτόλης στο σώμα, ελλείψεις της χολίνης είναι σπάνιες. Παρόλα αυτά, οι θεριακλήδες θα πρέπει μάλλον να εξετάσουν την πιθανότητα λήψης συμπληρωματικής ινοσιτόλης.

Μερικά συμπτώματα της ανεπάρκειας ινοσιτόλης είναι η αρτηριοσκλήρωση, η δυσκοιλιότητα, η απώλεια μαλλιών, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η ευερεθιστότητα, οι εναλλαγές της διάθεσης και τα δερματικά εξανθήματα.

Η ινοσιτόλη είναι διαθέσιμη τόσο ως ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα που περιέχει μυο-ινοσιτόλη και χολίνη, και ως συστατικό των συμπληρωμάτων λεκιθίνης.

Τα συμπληρώματα ινοσιτόλης δεν φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο για την τοξικότητα. Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για την ινοσιτόλη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα από τα τρόφιμα, ενώ ακόμα και σε υψηλές δόσεις έως και 50 γραμμαρίων ημερησίως δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει