Ινστιτούτο Κοχ: Λόγω της ινδικής μετάλλαξης απαιτείται εμβολιασμός του 85% του πληθυσμού

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στη Γερμανία από το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Κοχ υποστηρίζει πως λόγω της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα) οι αριθμοί που θεωρούνται πως εξασφαλίζουν τείχος ανοσίας έχουν ανεβεί προς τα πάνω.

Πλέον για να σχηματιστεί σε μια χώρα τείχος ανοσίας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού.

«Ο εμβολιασμός θα κάνει τη διαφορά», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι «όποιος θέλει να κάνει πολλά, είτε να πάει στο γήπεδο, είτε σε πάρτι είτε να επισκεφθεί την οικογένειά του, πρέπει να εμβολιαστεί».

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει στη Γερμανία ένα «εμβολιαστικό ρεύμα» και απηύθυνε έκκληση για «προσοχή» ενόψει και του φθινοπώρου.

«Στις ομάδες του πληθυσμού όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό, θα υπάρξουν πάρα πάρα πολλά κρούσματα», προειδοποίησε ο κ. Σπαν, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και, με το βλέμμα στο φθινόπωρο και στον χειμώνα, ζήτησε τη συνέχιση της χρήσης της προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους, ενώ επισήμανε ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες ελευθερίες.

«Το να είναι κανείς εμβολιασμένος, θα κάνει τη διαφορά. Όποιος θέλει να κάνει πολλά, για παράδειγμα να πάει στο γήπεδο ή σε ένα πάρτι ή να επισκεφθεί την οικογένειά του, πρέπει να εμβολιαστεί (…) ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να διαπεράσει τη Γερμανία ένα εμβολιαστικό «ρεύμα»», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, απολύμανση χεριών) θα παραμείνουν για λίγο ακόμη σε ισχύ».

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία επισήμανε ότι η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας αποτελεί «μόνο μικρή» παρέμβαση στα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα των πολιτών, «από τη στιγμή που ακόμη και ο εμβολιασμός δεν προσφέρει 100% προστασία από τη μετάδοση του ιού, όπως είδαμε με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα σε κάποιες χώρες».

Μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, η κ. Λάμπρεχτ διευκρίνισε ακόμη ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, καθώς «θα ήταν πρακτικά σχεδόν αδύνατο να διαχωρίσουμε τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, για παράδειγμα σε ένα σούπερ μάρκετ ή στα μαζικά μέσα μεταφοράς».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κοροναϊού, απαιτείται ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 85% του πληθυσμού προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα της πανδημίας. «Μπορούμε να εμβολιάσουμε το 85% των ενηλίκων ή όχι; Πολλά θα κριθούν από αυτό», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και τόνισε ότι «αν δεν τα καταφέρουμε, η κατάργηση της μάσκας δεν μπορεί να γίνει». Ο κ. Σπαν δήλωσε πάντως ότι σύντομα θα έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών σε ποσοστό 90%, αλλά παραδέχθηκε ότι στις ηλικίες 12-59 «χρειάζεται να γίνει ακόμη διαφήμιση προκειμένου να πετύχουμε επίπεδα εμβολιασμού της τάξης του 85%». Έκανε μάλιστα λόγο για την ανάγκη πιο εύκολης πρόσβασης στον εμβολιασμό, ενδεχομένως σε πλατείες, σε χώρους άθλησης ή σε εκκλησίες και τζαμιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει