ΙΣΑ: Εγκληματική η έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα

Εγκληματική χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής για την Ελλάδα, με αφορμή την επιδημία της εποχιακής γρίπης και ρωτάει το υπουργείο Υγείας τι έχει να απαντήσει.

Ο ΙΣΑ κρούει το καμπανάκι κινδύνου για τον μη έγκαιρο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν μέχρι τώρα 58 ανθρώπινες ζωές και τονίζει πως φέτος η Ελλάδα έχει μείνει χωρίς εμβόλια με τις ανάγκες να μην καλύπτονται από τα φαρμακεία.

Υπενθυμίζει δε πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη επιδημία και κατηγορεί το υπουργείο Υγείας πως άφησε κόσμο να πεθάνει για 6 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρει:

Εκτεθειμένοι έμειναν φέτος πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και άτομα άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που δεν «πρόλαβαν» να εμβολιαστούν για τη φετινή εποχιακή γρίπη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι φέτος δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν περισσότεροι από το 40% αυτών που είχαν ανάγκη το εμβόλιο, δηλαδή αποτελούσαν πληθυσμό υψηλού κινδύνου.

Από την αρχή της περιόδου του εμβολιασμού, αρκετοί φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα δήλωναν στους πολίτες ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους.

Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους 3 μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας μας αρχές Ιανουαρίου 2014, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι.

Παράλληλα με την κατάσταση των φαρμακείων, φέτος δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες ΕΟΠΥΥ και έτσι οι ασφαλισμένοι που εμβολιάζονταν ως πέρυσι στα ΙΚΑ και μετά στον ΕΟΠΥΥ, στον οργανισμό, ήταν αναγκασμένοι να προσφύγουν στα φαρμακεία.

Ακάλυπτος ο πληθυσμός: είχε προειδοποιήσει ο ΙΣΑ για την επερχόμενη επιδημία

Είναι τραγικό, ότι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι!!! Για το χαμηλό εμβολιαστικό status των Ελλήνων και των υπολοίπων κατοίκων της χώρας μας και την έκθεση του πληθυσμού απέναντι στο πανδημικό κύμα της γρίπης με 58 νεκρούς ως σήμερα, ευθύνεται η ανεπαρκής εθνική πολιτική ευαισθητοποίησης του λαού μας σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, λόγω του υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού μεγάλων ομάδων πληθυσμού που ζουν σε τραγικές υγειονομικές συνθήκες, ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας γρίπης πολλαπλασιάζεται. Παράλληλα, η στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό μας, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου και άφησε χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από αρχές Ιανουαρίου 2014, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου, στο οποίο ανέφερε τις μελέτες (surveillancestudies) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control -ECDC), που προειδοποιούσαν για την επικείμενη και επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ομως, ενέργειες της τελευταίας στιγμής δεν προστατεύουν ένα κράτος από φαινόμενα επιδημιών. Χρειάζεται Εθνική Πολιτική Πρόληψης σε βάθος χρόνου, με συνέχεια και συνέπεια στο σχεδιασμό, τη δράση και την αποτελεσματικότητα, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός μας από τέτοιες πανδημίες. Eχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αποφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός!!! Ομως στο Νόμο 4238 για το ΠΕΔΥ που πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή, ουδεμία μνεία και μέριμνα δεν υπάρχει για την πρόληψη!!!

Ο ΙΣΑ παροτρύνει όλους τους γιατρούς μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Πιστεύουμε ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας μας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ του ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει