Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καθυστερεί τις παραδόσεις στην ΕΕ – Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν

Η Johnson & Johnson δήλωσε την Τρίτη ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων της στην Ευρώπη και πως επανεξετάζει μαζί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το μονοδοσικό εμβόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση που εξέδωσε, «επανεξετάζουμε τις περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές. Λάβαμε την απόφαση να καθυστερήσουμε τις διανομές δόσεων εμβολίων στην Ευρώπη για προληπτικούς λόγους».

Συνεργαζόμαστε στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό».

Ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ πρότειναν νωρίτερα την Τρίτη να διακοπεί άμεσα η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson μετά την εμφάνιση θρομβώσεων σε έξι άτομα μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους.

Και οι έξι στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο ήταν γυναίκες ηλικίας 18 με 48 ετών. Η μία γυναίκα πέθανε, ενώ η δεύτερη στη Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν μια ανακοίνωση αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19, συστήνοντας να σταματήσει η χορήγησή του, όπως αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter. Στην κοινή τους δήλωση τονίζεται ότι οι παρενέργειες φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων

Η απόφαση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών υπηρεσιών να προχωρήσουν σύστασή τους για την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson, προκάλεσε αναστάτωση στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν ζητά διευκρινίσεις από την εταιρεία για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των παρασκευασμάτων της, όπως ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Λίγο νωρίτερα, η αμερικανική εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τη διάθεση του εμβολίου της στην Ευρώπη και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε πρόσωπα που είχαν εμβολιαστεί.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία», ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή εξετάζει το ζήτημα, αλλά δεν μπορούσε να προβεί σε κάποιο άλλο σχόλιο στην παρούσα φάση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει