Kακή κυκλοφορία στα πόδια; Η μαύρη σοκολάτα βοηθάει

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από μειωμένη ροή αίματος στα πόδια τους, όπως αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές.

Σε μια μικρή μελέτη ατόμων με προβλήματα αρτηριών στα πόδια τους, οι ερευνητές βρήκαν πως περπάτησαν περισσότερο και πιο σωστά όταν είχαν καταναλώσει μία μπάρα μαύρης σοκολάτας.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες βελτιώνουν τη ροή του αίματος στα πόδια, επηρεάζοντας τα βιοχημικά που βοηθούν τη διεύρυνση των αρτηριών.

«Το σώμα μας εκκρίνει χημικές ουσίες που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία ως απάντηση σε ορισμένα ερεθίσματα, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές. Μερικές από τις χημικές ουσίες στο εσωτερικό της σκούρας σοκολάτας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο που αυτά τα ένζυμα μεταβολίζονται στο σώμα», τόνισε ο δρ  Richard Chazal, αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Στην πιλοτική μελέτη συμμετείχαν 20 άτομα ηλικίας 60-78 ετών, που έπασχαν από περιφερική αρτηριακή νόσο, στένωση των αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς τα πόδια, το στομάχι, τα χέρια και το κεφάλι. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο, κράμπες ή κούραση στα πόδια ή στους γοφούς, στη διάρκεια του περπατήματος.

Οι ασθενείς περπάτησαν σε διάδρομο το πρωί και πάλι δύο ώρες μετά την κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας  ή σοκολάτας γάλακτος. Η μαύρη σοκολάτα είχε περιεκτικότητα σε κακάο 85%, γεγονός που την καθιστούσε πλούσια σε πολυφαινόλες. Η σοκολάτα γάλακτος είχε περιεκτικότητα σε κακάο κάτω από 30%, κάτι που σημαίνει ότι είχε πολύ λιγότερες πολυφαινόλες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, οι ασθενείς περιπάτησαν κατά μέσο όρο 11% πιο μακριά και 15% πιο πολύ απ’ ό,τι είχαν καταφέρει να περπατήσουν πριν καταναλώσουν τη σοκολάτα. Αυτό μεταφράστηκε σε 39 μέτρα μακρύτερα και περίπου 17 δευτερόλεπτα περισσότερο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επίσημο έντυπο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Η σοκολάτα γάλακτος δεν βελτίωσε ούτε το χρόνο ούτε την απόσταση, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης δρ Lorenzo Loffredo, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και τους συνεργάτες του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, ένα αέριο που συνδέεται με τη βελτίωση της ροής του αίματος, ήταν υψηλότερα μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και υποστήριξαν πως τα υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να ευθύνονται για τη διεύρυνση των περιφερειακών αρτηριών και τη βελτίωση της ικανότητας των ασθενών να περπατήσουν.

«Τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ενδιαφέροντα, αλλά μέτρια, σε σχέση με την απόσταση που βελτιώθηκε», δήλωσε από την πλευρά του ο δρ Marc Creager, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, που επισήμανε πως περιμένει από τους ερευνητές να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη μελέτη με μακροχρόνια θεραπεία για να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις τους.

Τόσο ο Creager, όσο και ο Chazal, επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι η σοκολάτα είναι παράλληλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη και η υπερβολική της κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτης και υψηλή χοληστερόλη.

«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλές ουσίες στις σοκολάτες που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Προσωπικά, δεν θα συνιστούσα οι άνθρωποι να τρώνε σοκολάτα για να βελτιώσουν την κυκλοφορία στα πόδια τους», δήλωσε Creager.

Συμφώνησε, ωστόσο, πως η πραγματική αξία της μελέτης έγκειται στον προσδιορισμό του τρόπου που οι πολυφαινόλες μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στα κάτω άκρα.

Οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να βρεθούν σε τρόφιμα με λιγότερη ζάχαρη και κορεσμένα λίπη, όπως το γαρίφαλο, η αποξηραμένη μέντα, οι σπόροι του σέλινου, η κάπαρη και τα φουντούκια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει