Καλύτερη πρόγνωση για το θανατηφόρο συνδυασμό γρίπης και βακτηρίων

Επιστήμονες από το Εργαστήριο Max F. Perutz του Πανεπιστημίου της Βιέννης παρείχαν νέες πληροφορίες σχετικά με το πόσο μεγάλη βλάβη μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια στους πνεύμονες ανθρώπων που έχουν γρίπη.

Tα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών θεραπειών για τη γρίπη που σχετίζεται με βακτηριακές λοιμώξεις, ούτως ώστε να βελτιωθεί η έκβαση των ασθενειών και να προληφθεί η μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες.

Η γρίπη προκαλείται από μια μόλυνση που προσβάλλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα – μύτη, λαιμό, βρόγχους και σπάνια τους πνεύμονες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 5-10% του πληθυσμού επηρεάζονται από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού κατά τη διάρκεια των εποχιακών εξάρσεων της γρίπης και περίπου 250.000-500.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια κάθε χρόνο. Ωστόσο, μια κύρια αιτία θανάτου σε ανθρώπους που έχουν γρίπη είναι στην πραγματικότητα μια δευτερεύουσα μόλυνση με βακτήρια.

Οταν είμαστε άρρωστοι με τον ιό της γρίπης για πολλούς λόγους η ευαισθησία μας σε βακτηριακές λοιμώξεις είναι αυξημένη. Ενα είδος βακτηρίων που το ανοσοποιητικό μας σύστημα συνήθως εμποδίζει να εξαπλωθούν και να γίνουν επιβλαβή, ονομάζεται «πνευμονοφιλική λεγεωνέλα» (Legionella pneumophila – ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των λεγεωνάριων που είχαν προσβληθεί απ’ αυτήν).

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν έχουμε μολυνθεί με τον ιό της γρίπης, η λεγεωνέλα μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μια φλεγμονώδη νόσο των πνευμόνων που αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να αφήσει στον πνεύμονα μόνιμη βλάβη, ή ακόμα και να προκαλέσει  το θάνατο.

Η Αμάντα Τζέιμσον, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Τμήμα Μικροβολογίας, Ανοσοβιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, άρχισε να μελετά αυτό το φαινόμενο.

«Στο πρότυπο σύστημά μας μια μόλυνση με γρίπη και λεγεωνέλα ήταν θανατηφόρα. Περιμέναμε ότι αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από τα βακτήρια που αυξάνονται και εξαπλώνονται σαν τρελά, αλλά διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των βακτηρίων δεν άλλαξε, κάτι που ήταν για εμάς μεγάλη έκπληξη», λέει.

Η Αμάντα Τζέιμσον και οι συνεργάτες της μπορούν πλέον να δείξουν πως η βλάβη στον ιστό των πνευμόνων που προκαλείται από το συνδυασμό της λοίμωξης της γρίπης με τη λεγεωνέλα δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθεί σωστά, καθώς ο ιός της γρίπης καταστέλλει την ικανότητα του σώματος να επισκευάζει τη βλάβη των ιστών. Στην περίπτωση, όμως, της επιπλέον λοίμωξης με τη λεγεωνέλα, μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα πνευμονία. Ωστόσο, η θεραπεία με φάρμακα που ενεργοποιούν τις οδούς επισκευής των ιστών, βελτίωσε σημαντικά το αποτέλεσμα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι νέες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του συνδυασμού των μολύνσεων γρίπης και βακτηρίων θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει