Καμπανάκι ECDC για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά – Ο ρόλος της μετάλλαξης Delta

Τις αναφορές περί αυξημένης μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων του κοροναϊού υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην έκθεσή του της Πέμπτης 8 Ιουλίου για την Covid-19 και τα παιδιά, η οποία βασίζεται σε επικαιροποιημένα δεδομένα της επιστημονικής υπηρεσίας.

«Έχει αναφερθεί αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες για SARS-CoV-2 παραλλαγές ανησυχίας (VOC), κυρίως για την μετάλλαξη Delta», τονίζει ο Οργανισμός.

Όπως εκτιμά, μάλιστα, θα πρέπει να αναμένεται ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό περιπτώσεων SARS-CoV-2 μεταξύ των παιδιών τους επόμενους μήνες, στις περιοχές όπου όλο και περισσότεροι ενήλικοι εμβολιάζονται, ενώ οι ανήλικοι όχι. Είναι ήδη γνωστό, άλλωστε, πως τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να κολλήσουν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό.

Από την άλλη, «οι περιπτώσεις SARS-CoV-2 σε παιδιά μικρότερης ηλικίας φαίνεται να οδηγούν σε περαιτέρω μετάδοση λιγότερο συχνά από ότι τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες» και οι αυξημένες καταγραφές κρουσμάτων σε παιδιά ενδέχεται να οφείλεται «αυξημένη επιβεβαίωση των ήπιων περιπτώσεων». Επιπλέον, κατά το ECDC, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 1-18 ετών έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, σοβαρής νόσου και θανάτου λόγω της Covid-19, εν συγκρίσει με άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Δεδομένου», όμως, «του πιθανού κινδύνου μετάδοσης μεταξύ μη εμβολιασμένων παιδιών, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα για το σχολικό έτος 2021/2022», επισημαίνει το ECDC, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «η γενική σύσταση παραμένει ότι η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία για τον έλεγχο της πανδημίας Covid-19 πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση», λόγω των αρνητικών συνεπειών του μέτρου αυτού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει