Καρπούζι, ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων

Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Γλυκό, ζουμερό, δροσιστικό και πάντα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι και τα θερμά κλίματα, σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό.

Παρά την προφανή γοητεία του, ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πολλά για τη διατροφική αξία του καρπουζιού. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, ή ότι τα βατόμουρα είναι «ευλογημένα» με αντιοξειδωτικά. Αλλά όταν πρόκειται για το καρπούζι, υπάρχει ένα κενό.

Γι’ αυτό και καθώς το καλοκαίρι έφτασε και το καρπούζι έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του, ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη που παρέχει στην υγεία μας:

Ενυδατικές ιδιότητες. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί από την αρχή: Το καρπούζι είναι περισσότερο υγρό απ’ ό,τι στερεό. Οσον αφορά το βάρος του, αποτελείται κατά 92% από νερό και 6% φυσικά σάκχαρα. Ως εκ τούτου, δεν είναι κατάλληλο μόνο για απώλεια βάρους, λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας και των χαμηλών λιπαρών, αλλά είναι επίσης και ένα σπάνιο παράδειγμα πηγής νερού που βασίζεται σε τροφή. Ενώ τα τρόφιμα όπως το καρπούζι δεν θα έπρεπε (και δεν μπορούν) να αντικαταστήσουν την ανάγκη του σώματος για φρέσκο νερό, δεν θα πρέπει, ωστόσο, να παραβλέπεται ως μια εναλλακτική πηγή ξεδιψάσματος.

Αντιοξειδωτική δράση. Το καρπούζι είναι φορτωμένο με μερικά από τα πιο ισχυρά και σημαντικά αντιοξειδωτικά της φύσης. Ενα απ’ αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι το β-καροτένιο, ένα καροτενοειδές που είναι σημαντικό για τη δημιουργία της βιταμίνης Α μέσα στο σώμα μας. Ακόμα περισσότερη είναι η αφθονία του καρπουζιού σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ακόμα ένα εξαιρετικά σημαντικό αντιοξειδωτικό που έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα μόρια των ελεύθερων ριζών και το καρπούζι περιέχει πολλά απ’ αυτά. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, το καρπούζι παίρνει το ροζ-κόκκινο χρώμα του χάρη στην περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο. Σημειώστε, ωστόσο, ότι η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε λυκοπένιο είναι ανάλογη με την ωριμότητά του. Ως εκ τούτου, πρέπει να αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο ώριμα καρπούζια γίνεται.

Καλή πηγή βιταμίνης C. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες. Ενα φλιτζάνι (152g) καρπούζι παρέχει 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Αν αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, μην ξεχνάτε ότι το καρπούζι είναι κυρίως νερό, επομένως λαμβάνετε την βιταμίνη C από μια χαμηλή σε θερμίδες πηγή. Μια πηγή που μπορείτε να καταναλώσετε σε μεγάλη ποσότητα χωρίς να αισθάνεστε ενοχές. Η βιταμίνη C είναι, φυσικά, σημαντική για την επούλωση πληγών και σχηματισμό ουλώδους ιστού, καθώς και για την επισκευή των οστών και των δοντιών.

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, ένα φλιτζάνι καρπούζι περιέχει επίσης: 17,2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α (απαραίτητη για το σχηματισμό και τη διατήρηση υγιών δοντιών, δέρματος και ιστών), 4,8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε κάλιο (που απαιτείται για να λειτουργήσουν σωστά τα κύρια όργανά μας, ειδικά η καρδιά και τα νεφρά), το 3,8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μαγνήσιο (που απαιτείται για τη διατήρηση δυνατών οστών και σταθερής αρτηριακής πίεσης) και μια εντυπωσιακή ποσότητα διαιτητικών ινών, που καθιστούν το καρπούζι ένα αποτελεσματικό καθαρτικό.

Προφανώς δεν  υπάρχει λόγος να αμφιβάλλει κανείς για τα οφέλη που παρέχει για την υγεία το καρπούζι. Είναι το ιδανικό φρούτο για τα παιδιά σας λόγω της ευχάριστης γεύσης του, γι’ αυτό και συνήθως είναι το πρώτο στο οποίο στρέφονται, όταν προσπαθούν να κάνουν το παιδί τους να αγαπήσει τα φρούτα. Απλά θυμηθείτε να αγοράσετε ένα ώριμο καρπούζι αν θέλετε να πάρετε όλα τα οφέλη του. Το άγουρο καρπούζι εξακολουθεί να έχει πολλά θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά, αλλά έχει σαφώς κατώτερη γεύση και θρεπτική αξία σε σύγκριση με το ώριμο και δεν δικαιολογεί πραγματικά το κόστος της αγοράς του.

Για να επιλέξετε ένα καλό καρπούζι, ψάξτε για ένα φρούτο που θα είναι βαρύ για το μέγεθός του χωρίς μώλωπες ή μαλακά σημεία. Η κρούστα του θα πρέπει να είναι ομαλή και η μία πλευρά του θα πρέπει να έχει σαφώς διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο χρώμα του φλοιού. Αυτό είναι το σημείο που ο καρπός ακουμπά στο έδαφος κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής του. Αν δεν έχει αυτό το διαφορετικό χρώμα, μπορεί να έχει συλλεχθεί πρόωρα, επομένως δεν θα είναι στο αποκορύφωμα της ξεχωριστής γεύσης του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει