Η κατανάλωση φρούτων μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Ορισμένα είδη φρούτων και κυρίως τα μήλα, τα βατόμουρα και τα σταφύλια που, όμως, πρέπει να καταναλωθούν ολόκληρα και όχι ως χυμός, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη, στην οποία συμμετείχε μεγάλη ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη και επικεντρώθηκε στην ατομική κατανάλωση φρούτων και τον κίνδυνο του διαβήτη σε ενήλικες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, αποτελεί το αποτέλεσμα μιας έρευνας στην οποία συμμετείχαν 187.382 άνδρες και γυναίκες, αλλά δεν συμμετείχαν άτομα που έπασχαν από διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο σε πρώιμο στάδιο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων σε ορίζοντα τεσσάρων χρόνων, προκειμένου να αναλύσουν την διατροφή των συμμετεχόντων.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν:

* Σταφύλια και σταφίδες

* Ροδάκινα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα

* Αποξηραμένα δαμάσκηνα

* Φρούτα και λαχανικά

* Μπανάνες

* Πεπόνι

* Μήλα και αχλάδια

* Πορτοκάλια

* Γκρέιπ φρουτ

* Φράουλες

* Βατόμουρα

Επίσης, είχε συμπεριληφθεί χυμός φρούτων και συγκεκριμένα μήλου, πορτοκαλιού και γκρέιπ φρουτ.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης το 6,5% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν διαβήτη, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση τριών μερίδων την εβδομάδα από βατόμουρα, σταφύλια, σταφίδες, μήλα ή αχλάδια, μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό μέχρι και 23% συγκριτικά μ’ αυτούς που έτρωγαν φρούτα μία φορά το μήνα. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη ποσότητα χυμού φρούτων έπινε ένας συμμετέχων, τόσο περισσότερο αυξανόταν ο κίνδυνος για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό που έφτασε μέχρι 21%. Σε γενικές γραμμές, η αντικατάσταση του χυμού φρούτων με ολόκληρα φρούτα μείωσε τον κίνδυνο αυτό, με τη φράουλα και το πεπόνι να αποτελούν τις εξαιρέσεις στη συγκεκριμένη διαπίστωση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Μια συγκεκριμένη κατηγορία φρούτων μπορεί να μην έχει την ίδια επίδραση σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 μ’ αυτήν που έχει ένα σύνολο διαφορετικών ειδών φρούτων, καθώς τα φρούτα έχουν διαφορετικό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που από κοινού μπορούν να επηρεάσουν τον βαθμό κινδύνου για διαβήτη τύπου 2».

Επομένως, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν ένα ευρύ φάσμα φρούτων (αλλά όχι το χυμό τους) που θα τούς βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει