Η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη!

Η κατανάλωση ζυμαρικών και γενικότερα επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί να είναι αιτία για την δημιουργία κακής διάθεσης, ή ακόμα και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ιατρική ομάδα του Χάρβαρντ που ρώτησε για τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες και πήρε δείγμα αίματος από 43.000 γυναίκες που είχαν μηδενικό ιστορικό κατάθλιψης, σε έναν ορίζοντα 12 ετών, ανακάλυψε πως οι γυναίκες που κατανάλωσαν επεξεργασμένα δημητριακά, καθώς επίσης κόκκινο κρέας και σόδα, είχαν 29%-42% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη.

«Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα τρόφιμα, τις φλεγμονές στο σώμα και την κατάθλιψη», δηλώνει ο δρ Richard Besser.

Δεδομένου, μάλιστα, πως προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η φλεγμονή είναι μια πιθανή αιτία για την ανάπτυξη του αισθήματος της απόρριψης, οι ερευνητές του Χάρβαρντ αποφάσισαν να «σκάψουν» βαθύτερα.

Και αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως τα τρόφιμα που προκάλεσαν λιγότερη φλεγμονή στο σώμα, όπως κρασί, ελαιόλαδο, καφές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερες κρίσεις κατάθλιψης .

Πριν, όμως, ετοιμαστεί κανείς να πει αντίο στις πένες και τα λαζάνια θα πρέπει να γνωρίζει πως ο δρ Besser αναρωτιέται σχετικά με το χρόνο που παρουσιάστηκε η κατάθλιψη. Μήπως δηλαδή οι καταθλιπτικές γυναίκες παρατήρησαν αυτή τη «βουτιά» στη διάθεσή τους, πριν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τον υπέροχο κόσμο των υδατανθράκων, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση το σενάριο θα θυμίζει λίγο το αιώνιο ερώτημα για το αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει