Η κατάθλιψη 2η μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο

Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία αναπηρίας στον κόσμο μετά την οσφυαλγία και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια παγκόσμια προτεραιότητα της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με ανασκόπηση σχετικής έρευνας.

Η έρευνα αυτή που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS Medicine, συνέκρινε την κλινική κατάθλιψη με περισσότερες από 200 άλλες ασθένειες και τραυματισμούς ως αιτία αναπηρίας.

Συνολικά, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).

«Η κατάθλιψη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και σίγουρα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό από ό, τι δίνουμε ως τώρα», λέει η Δρ Alize Ferrari, επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία.

Η κατάθλιψη κατετάγη στο Νο 2 ως παγκόσμια αιτία αναπηρίας, αλλά ο αντίκτυπός της ποικίλλει στις διάφορες χώρες και περιοχές. Για παράδειγμα, τα ποσοστά της μείζονος κατάθλιψης ήταν υψηλότερα στο Αφγανιστάν και χαμηλότερα στην Ιαπωνία.

«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει όσον αφορά την ευαισθητοποίηση για τη νόσο, αλλά και για να καταλήξουμε σε επιτυχείς τρόπους θεραπείας της. Το βάρος είναι διαφορετικό μεταξύ των χωρών, έτσι ώστε να τείνει να είναι υψηλότερη σε χώρες  χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και χαμηλότερη στις χώρες υψηλού εισοδήματος.  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν κάνει μια προσπάθεια να φέρουν την κατάθλιψη στο προσκήνιο, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι πολύπλοκα τα νοσήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Αυτό που ένα άτομο γνωρίζει ως “απενεργοποίηση” μπορεί να είναι διαφορετικό για ένα άλλο πρόσωπο που ζει σε μια άλλη χώρα, αφού υπάρχουν πολλές πολιτιστικές επιπτώσεις, αλλά και διαφορετικές ερμηνείες σε κάθε τόπο, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το μέγεθος του προβλήματος και να δημιουργηθούν “ταμπέλες” με οδηγίες για το πώς θα εντοπιστεί», αναφέρει η Ferrari.

Τα στοιχεία  για το έτος 2010 ακολουθούν παρόμοιες μελέτες του 1990 και του 2000, που έκαναν λόγο για ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια επιβάρυνση της κατάθλιψης.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, εγκαινίασε πρόσφατα ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία για την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει